Петро Яцишин,  18 грудня 2018

Василь Амельченко: Фермерських господарств в Україні буде дуже багато

Розмова зі заступником голови бюджетного комітету Верховної Ради України, заступником лідера Радикальної партії Олега Ляшка з партійного будівництва Василем Амельченком.

Чи готова Верховна Рада України внести зміни до Конституції після яких фермерське господарство визнають основою аграрного устрою в Україні?

Варто відзначити важливість рішення Конституційного суду 23 листопада цього року, адже нечасто цей суд схвально оцінює ініціативи народних депутатів. Нагадаю, саме народні депутати Радикальної партії Олега Ляшка ініціювати і винесли на розгляд парламенту законопроект "Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств". У цьому законопроекті наші нардепи пропонують визнати фермерське господарство основою аграрного устрою України. Це важливо, оскільки зберігає надію і віру в те, що український виробник залишиться на українській землі, а також в те, що аграрний сектор нашої економіки буде й надалі розвиватися.

Отож ми отримали добрий сигнал до розвитку малих і середніх фермерських господарств, яких в Україні буде дуже багато. Фермерське господарство сьогодні стало базовим у більшості країн Європи. І ляшківці вважають, що саме так має бути й в Україні, адже це сприятиме збереженню традицій українського землеробства. Фермерські господарства мають стати важливим елементом стабільної продовольчої політики. Вони, на відміну від великих корпорацій, значно менше залежать від кон'юнктури світового ринку і, на відміну від останніх, фермери реально дбають про відтворення українських земель, які є основним нашим національним багатством. Фермерські господарства також мають стати важливою ланкою вітчизняної переробної промисловості в аграрному секторі. Нарешті, вони виготовляють якісну та екологічно чисту продукцію.

Радикальна партія Ляшка вимагає від уряду торгувати лише готовою продукцією, а не сировиною, щоб й переробка була українська. Лише після зеленого світла для розвитку фермерських господарств, сільське господарство в Україні перестане залежати від негативних впливів різких змін на світовому ринку. Після позитивного висновку Конституційного суду законопроект чекає розгляд в профільних комітетах і в сесійній залі парламенту, а потім ухвалення не менш, як двома третинами голосів. Отож імплементація потребує ще багатьох зусиль та праці від нас, але ми намагатимемося пройти цей шлях максимально оперативно.

Ухвалення закону про фермерські господарства змінить негативне ставлення ляшківців до продажу сільськогосподарських земель?

Ні. Ми – проти приватизації українських чорноземів. Що ж до фермерських господарств, то в законі йдеться про їхнє пріоритетне право орендувати землю на вигідних для розвитку умовах. Вважаємо, що фермери мають отримати до 40% земель, які сьогодні залишаються в державній власності. Будемо пропонувати ввести таку квоту. Як це свого часу, з моєї ініціативи, зробили при розподілі коштів Фонду регіонального розвитку: 10% щороку виділяється на об'єкти спортивної інфраструктури.

Бо коли я проаналізував перелік об'єктів, які подають обласні державні адміністрації на фінансування з Фонду, то не побачив там жодного спортивного об'єкту. Зрозуміло, що у керівника області душа болить передусім  за школи, лікарні, дошкільні заклади.  Але так ми можемо втратити спортивну інфраструктуру. Тому й ввели норму 10%, яка стимулює керівників областей розвивати спортивну інфраструктуру. Точно так же буде відбуватися і з орендою землі фермерським господарствам. Важливо, що це буде довготривала оренда – до 50 років з можливістю продовження терміну. Фермер зможе скласти план розвитку свого господарства, а також передати його у спадок своїм дітям та онукам.

Чому в Україні зволікають з ухваленням європейських стандартів продовольства, адже це стримує вихід української аграрної продукції на ринки Європи?

У цьому питання недопрацьовує, передусім, виконавча влада. Ми ж, народні депутати, без затримки ратифікуємо всі закони, які сприяють виходу нашої продукції на світові ринки. Разом з тим, ляшківці завжди були і будуть проти ініціатив, якими пропонуються витрачати гроші українських платників податків на закупівлю імпортних товарів, наприклад, французьких гелікоптерів для МВС. Уряд повинен підтримувати вітчизняного товаровиробника, а в цьому випадку це відомий у всьому світі завод "Мотор Січ", і вкладати кошти в розвиток вітчизняної авіації.

Чому ляшківці не голосували за ухвалення бюджету 2019 року?

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка не знайшла в ньому відповідей на ті питання, які щоденно хвилюють громадян. А це – підвищення соціальних стандартів, насамперед – мінімальної зарплати. Вважаємо, що вона вже сьогодні має бути шість тисяч гривень. Збільшення мінімальної зарплати дозволяє одночасно вирішити два завдання. По-перше, підняти добробут українських працівників, зокрема, в бюджетній сфері. Для 75% людей, які сьогодні, на жаль, працюють за мінімальну або за близьку до мінімальної зарплату, збільшення її розміру є принципово важливим. Лікар в районній лікарні сьогодні має зарплату близько 4,5 тисячі гривень. Звичайно, що він думає, як заробити більше, і шукає для цього різні можливості.

Інший важливий момент – підняття мінімальної зарплати дасть поштовх для наповнення Пенсійного фонду. Вже за підсумками виконання наповнення  бюджету у першому кварталі 2019 року уряд отримав би реальні підстави для збільшення пенсій. А це вкрай важливо, адже 90% пенсіонерів, а це мільйони людей похилого віку, виживають на мінімальну пенсію.

Наші опоненти намагаються не допустити реалізації цих ініціатив, оскільки побоюються росту інфляційних процесів. Такі заяви, насправді, стають лише свідчення незнання законів ринкової економіки. Адже в умовах вільного ринку, якщо відбудеться завищення ціни на товари, їх швидко замінять товари тієї ж групи, але з адекватною ціною. Зростання добробуту одночасно б стимулювало попит на товари не лише першої необхідності, але й на предмети довготривалого вжитку: меблі, одяг, побутові прилади. Останнє дало б поштовх до їхнього виготовлення в Україні, тобто сприяло б розвитку вітчизняної промисловості.

Чому в Україні не змінюється прожитковий мінімум разом з мінімальною зарплатою і пенсією?

Вважаю, що такий стандарт, як прожитковий мінімум, актуальний для бідних, відсталих країн. Україна сьогодні належить до країн, які активно розвиваються. Тому нам не варто на нього орієнтуватися. Треба думати про темпи розвитку промисловості та інших галузей вітчизняної економіки і створювати умови для гідного й якісного життя працівників й пенсіонерів. Тобто впроваджувати нові високі стандарти життя. Наші пенсіонери, наприклад, мають не думати про те, як пережити місяць, а планувати своє дозвілля і відпочинок, зокрема, закордонні подорожі, як це роблять люди похилого віку в Європі та інших заможних країнах.

Чи вдасться Україні виплатити борги щодо кредитів МВФ в 2019 і 2020 році, які сягають майже 400 мільярдів гривень?

Цього року Україна сплатила 132 мільярдів гривень лише відсотків щодо міжнародних боргів. Цю суму заклали в бюджеті. Наступного, 2019 року маємо сплатити вдвічі більше коштів, на жаль. Це майже третина бюджету. Важливо це зробити вчасно, щоб підтвердити платіжну спроможність нашої держави.  Однак виплата цих боргів тягарем лягає на плечі українців – платників податків.Стратегічно це питання може вирішити лише розвиток української економіки. Потрібно не на 3, а на 5-10 відсотків збільшити темпи зростання ВПП. Тоді це питання вирішиться.

Україна може сама виробляти більшість товарів, які сьогодні купує закордоном. Для цього потрібно лише забезпечити підприємців дешевими кредитами – під 1 відсоток. Це дозволить їм модернізувати виробництво, створити нові робочі місця, налагодити випуск якісної і конкурентно спроможної продукції. Радикальна партія Олега Ляшка добилась створення в Україні Експортно-імпортного бюро, яке втім не працює через незацікавленість певних урядових кіл. Саме на нього поклали завдання надання українським підприємцям дешевих кредитів, які дозволять налагодити в Україні випуск імпортно-замісної продукції. Ми маємо зробити все залежне для того, щоб Бюро запрацювало.

Підприємці скаржаться на брак кваліфікованої робочої сили, оскільки українці масово їдуть працювати закордон?

Ця проблема потребує комплексного вирішення. Радикальна партія Олега Ляшка вимагає від уряду повернути професійно-технічну освіту в сферу його пріоритетів та повернути державне фінансування професійно-технічних навчальних закладів. Адже сьогодні в Україні практично не виховуються спеціалісти середньої ланки. З іншого боку, необхідно добитися того, щоб зарплата в Україні на підприємствах була якщо не рівня європейських, то такою, щоб забезпечувала потреби працівників та їхнє право на якісне життя. Іншого шляху немає. Сьогодні в світі боротьба за кваліфіковані кадри не менша, ніж за доступ до природних ресурсів.

Що можна зробити, щоб зменшити ціну закупівлі газу для України?

Розвивати вітчизняне газовидобування, збільшувати частку українського газу, щоб менше купувати закордоном. Така програма є, її сформували фахівці "Укргазвидобування". Її реалізація була однією з перших моїх депутатських ініціатив. Також необхідно в масштабах всієї країни провести енергомодернізацію. На жаль, уряд гальмує виконання цих стратегічних завдань. Як наслідок, страждають від цін на газ знову ж таки пересічні громадяни. Радикальна партія Олега Ляшка послідовно виступає за зниження цін на газ для населення, за зміну формату нарахування субсидій, а також за підвищення мінімальних зарплат і пенсій.

Чи вдасться наступного року державі забезпечити життєво необхідними ліками та медичними послугами всіх, хто цього потребує?

Лідер нашої партії Олег Ляшко і ми, як народні депутати, переконані,  що українці повинні безкоштовно отримувати життєво необхідні медикаменти, а також обстеження та курси лікування від важких хвороб. Саме з нашої ініціативи в бюджеті 2019 року на мільярд гривень збільшили видатки на програму "Доступні ліки". Цей мільярд дозволить розширити перелік безкоштовних ліків, які життєво необхідні пердусім для онкохворих. Також з ініціативи ляшківців в бюджеті 2019 року передбачено майже два мільярда гривень на безкоштовні діагностичні обстеження. Отож з наступного року необхідні обстеження будуть безоплатними.

Важливим пріоритетом для нас є боротьба за зниження цін на ліки. Сьогодні вони завищені удвічі чи навіть утричі, і все тому, що відсутній державний контроль за ціноутворенням. У парламенті ляшківці ареєстрували пакет законопроектів під умовною назвою "Зробити ліки дешевшими". Наші ідеї: відновити контроль за цінами на ліки, обмежити рентабельність, скасувати ПДВ на ліки і демонополізувати аптеки. І ключове – кримінальна відповідальність за продаж фальшивих ліків. Олег Ляшко особисто розробив законопроект про довічне позбавлення волі за продаж фальшивих ліків.

Які проекти реалізовуватимуться на Львівщині за підтримки Радикальної партії Олега Ляшка в 2019 році?

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка має власну програму енергоефективності, яку вже декілька років реалізує у регіональних громадах у всій Україні. На Львівщині наші проекти наразі реалізуються в Буському і Кам'янка-Бузькому районах. Суть програми полягає в тому, що ми підтримуємо співфінансування за рахунок державного бюджету місцевих ініціатив, які скеровані на енергоефективну модернізацію. Кожна громада може подати свій проект, який дослідять наші експерти, а вже після їхньої позитивної оцінки, наш лідер Олег Ляшко відстоює його фінансування перед урядом. Загальна сума проектів становить 500 мільйонів гривень.

Ці кошти йдуть на модернізацію вікон, дахів, фасадів у соціальних об'єктах: дитячих садках, будинках, школах тощо.Програма працює ефективно, адже завдяки її реалізації громади зменшують споживання газу, електрики, будинки стають не лише теплими, але й естетично привабливими. Це важливо для громад, перед усім тих,  які сьогодні встали на шлях самостійного розвитку – ОТГ.  У всіх куточках України, до яких доторкнулась програма енергозбереження Ляшка, громади за рахунок економії на енергоносіях можуть збільшити бюджети розвитку і думати про дороги, освітлення вулиць чи будівництво тротуарів. Вони отримують  шанс на  благоустрій, який буде тішити око, а в людей буде гарний настрій та красиве життя.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.