Олександра Світлична,  4 лютого 2019

Дарія Озерна: Четверо з десяти українців помирають від неправильного харчування

Розмова з  відомою в Україні фуд-блогеркою, генетиком, експерткою зі здорового харчування Дарією Озерною.

Чому японці довгожителі, а українці не можуть масово похвалитися тими, хто зустрічає старість далеко за сто років? Що треба їсти, щоб довго жити? Чи варто обмежувати себе в порціях і на свята рахувати калорії? З такими питаннями журналісти Варіантів звернулася до Дарії Озерної, яка відома тим, що веде блог "ФізКультура" на UA: Радіо Культура та ВВС Україна.

Чи правда, що левова частка наших хвороб – від переїдання, від неправильного харчування?

Четверо з десяти українців помирають від хвороб, які пов'язані з неправильним харчуванням. Такі дані оприлюднюють науковці із Єнского університету імені Фрідріха Шиллера (Німеччина). Українцям потрібно більше дізнаватися про продукти, виправляти харчові звички.  Якби люди були більш освіченими та свідомими в своїх харчових звичках, то цих смертей не було б. Якщо ви не певні, що таке здорове харчування і не знаєте, який зв'язок між пампухами та інфарктами – йдіть на консультацію до фахівця. Є й інша категорія – самовпевнені люди, які  не їдять пампухів, бо бояться глютену, не знають, чи можна пити лате, бо там, мовляв, гормони та антибіотики. Такі люди переходять на веганство, бо щось знають про червоне м'ясо і рак.

Чи насправді, "ми є те, що їмо"?

Усе, що ми їмо перетравлюється, стає амінокислотами, цукрами, жирними кислотами, потрапляє в кров. А потім наше тіло робить з них наші власні молекули. Йдеться радше про баланс. Якщо нам чогось бракує, наприклад, заліза, то в організмі починає бракувати гемоглобіну. В нас є щось зайве? Найчастіше, це цукри. Вони стають жирами і відкладаються збоку, чи, ще гірше, на животі. В нас забагато транс-жирів? Вони водяться у маргарині, тобто в усіх промислово виготовлених солодощах. Імунна система виходить з рівноваги і в нас розпочинаються запальні процеси.

Є категорія жінок, які напередодні весни мають "дієвий" рецепт схуднення – нічого не їсти, натомість пити лише воду. Чим шкідливе самосхуднення без професійної консультації?

Якщо нічого не їсти, то звісно можна схуднути. Але є два питання: як довго ця стрункість протримається, і чи не вплине це на здоров'я – фізичне і  психічне? Насправді сувора дієта може нашкодити імунній системі, здоров'ю кісток та цілісності стінок кишківника. Також сувора дієта порушує почуття голоду і ситості, виникає гормональний розлад. Людям варто зрозуміти причинe набору ваги: стрімкого чи стабільного. Це може бути неправильне харчування, хвороба, спадковість, хронічний брак сну чи стрес, порушення харчової поведінки, гормональний збій. Після незначного схуднення проблема нікуди не зникне, якщо її разом із лікарем не знайти і не усунути.

Які харчові звички у Вашій родині? Чи влаштовуєте на свята пишні застілля?

У мене великий досвід суперечок і спроб переконати родичів. Якби мій батько слухав мене двадцять років тому і не смажив страви на маргарині, їв менше ковбаси, то б він й досі жив. Цього Різдва ми приготували печене стегно індички з гарбузом, пастернаком і селерою, корейську моркву, форшмак і імбирне печиво. І запивали вечерю чаєм та вином. Ми і наїлися, і не втомилися приготуваннями, не мали важкості в шлунку. Мій син знає, що треба їсти борщ, м'ясо, не цупить солодощі, навіть якщо вони лежать на видноті. Він знає, що піца – це некорисна їжа. Але час від часу  їсть її під час свят у садочку. І я не бачу в цьому проблеми. Він бачить, що їм я, навіть якщо не згоден з тим, що корисно їсти терту кольрабі зі сметаною. Колись він не їв курятину, а зараз залюбки. Я його не змушую їсти через силу, він може не доїдати. Так він вчиться усвідомлювати ситість.

Чи існує таке поняття, як "правильне регіональне харчування". Тобто в одному регіоні України їжа корисніша, ніж у іншому.

Про регіональну їжу говорять по-різному. Хтось має на увазі, що це продукти, які вирощені в цій місцевості і їх не везли з-за кордону. Але це має сенс з огляду на турботу про довкілля – менше вихлопних газів та свинцю в повітрі. Інколи говорять про неукраїнські продукти, мовляв, воно нерідне і ми його не перетравлюємо, чи матимемо алергію. Але це не так. Все їстівне ми однаково перетравлюємо. Алергія може бути на будь-що. Не варто відмовлятися від цитрусових, авокадо, мелітопольських черешень тощо.

Що б Ви порадили тим, хто таки вирішив перейти на здорове харчування.

Раджу насамперед знайти баланс між прагненням всього здорового і страхом нездорового. Не можна їсти все життя органічну петрушку. Інколи життя нам підносить пампухи, які варто їсти із задоволенням, але треба вміти зупинитися. Треба знайти свої канали інформації. Її дуже багато, і найперше в Гуглі випадає сміття. Раджу читати сайт Міністерства охорони здоров'я, National Institute of Health, Food and Drug Administration. Найкраще і найдоступніше про їжу пише лікарка, дієтолог Оксана Скиталінська. Раджу навчитися готувати легкі і корисні страви – салати, супи-пюре, запіканки (без кетчупів, майонезів, магазинних соусів). Приготування їжі має приносити радість. Бо коли ви самі готуєте, то знаєте, що їсте, контролюєте процес приготування (смажите на олії, готуєте на пару, а не у воді). Треба також контролювати розмір порцій.

фото: pressreader.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.