Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Шевченківський гай

Четвер, 16 травня 2019, 10:23

У Шевченківському гаю спорудять нові інфраструктурні будівлі

Шевченківський гай

Архітектори Шевченківського гаю презентували проекти нових об’єктів інфраструктури.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Архітектори Ігор та Марта Цимбровські презентували свої авторські проекти з розвитку об’єктів інфраструктури Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького та Регіонального ландшафтного парку "Знесіння", виконані у 2015-2018 роках.

Зокрема, в перелік входять проекти музейної інфраструктури: інформаційно-освітнього центру, фондосховища, адміністративної будівлі, співочого поля музею, а також проект візит-центру ландшафтного парку "Знесіння".

За словами архітекторів, проект адміністративного приміщення вирішує питання організації робочого процесу наукових працівників та адміністративного персоналу в сучасних умовах, а також забезпечує санітарно-побутовими приміщеннями весь персонал музею: музейних доглядачів, реставраторів, реставраторів-будівельників, працівників фондів та господарського відділу; створює можливості для повноцінного розвитку та утримання етнографічної архітектурної експозиції під відкритим небом, а також музейної території загалом, яка охоплює 36 га.

Капітальний ремонт та реконструкція співочого поля (літнього театруперетворює існуючий амфітеатр в сучасний функціональний комплекс з забезпеченням комфортних умов перебування фольклорних колективів та відвідувачів з можливістю проведення повноцінних фестивалів народної культури; архітектурне вирішення реконструкції існуючої споруди передбачає мінімізацію її об’ємно-просторового впливу на етнографічний ландшафт музейної експозиції при збереженні функціонального призначення, оптимізації кількісних характеристик та забезпечення якості обслуговування.

Будівля фондосховища запроектована в комплексі з реставраційними майстернями різного профілю, у відповідності до класифікації фондової збірки, музейних фондів з влаштуванням спеціальної зали постійної фондової експозиції, згідно рекомендацій ЮНЕСКО, що разом з технічним забезпеченням відповідатиме найвищим міжнародним стандартам в цій галузі і стане першою такого типу спорудою серед музеїв Львова та України.

Інформаційно-освітній центр музею – споруда з відкритою планувальною структурою та оригінальним плануванням, що забезпечує розташування в одному архітектурному просторі вхідного інформаційного холу, поліфункційної зали для конференцій, громадських зустрічей та харчування, виставкового пандусу, приміщення санітарно-побутового обслуговування відвідувачів та науково-освітньої зони.

Архітектурна концепція центру передбачає також максимальну відкритість споруди як у бік парку та входу так і в сторону музейної експозиції просто неба. Експлуатована покрівля "зеленого даху" з амфітеатром створює можливості для її відпочинкового використання та проведення невеликих культурних заходів у вхідній зоні музею.

Візит - центр регіонального ландшафтного парку «Знесіння» –Громадська зона – утворює один напіввідкритий внутрішній дворівневий простір поліфункціонального використання, в композиційній основі якого лежать два розташовані вздовж споруди комунікаційно-виставкові пандуси-рампи. Входи на виставкові пандуси з протилежних боків відповідають двом входам в будівлю з двох різних давніх міських локацій – з боку Кайзервальду  та Високого Замку, а також двом існуючим комунікаціям до колишнього приміського села Знесіння.

Виставкові рампи комунікаційно зв’язані між собою рівнем другого поверху, а також кожна має свій вихід на одну з двох суміжних експлуатованих покрівель, які утворюють загальний композиційний об’єм споруди і служать відкритою комунікацією між двома вхідними сторонами.

В громадській зоні розташовані поліфункційний зал з можливістю використання як конгрес-хол, концертно-виставковий, освітньо-ігровий майданчик, зал кафе, вхідний хол з інформаційним центром з боку, громадські санвузли, приміщення зберігання рекреаційно-відпочинкового інвентаря для відвідувачів парку. Споруда включає також адміністративно-побутову та господарську зони парку "Знесіння" та готель-хостел для науковців, студентів дослідників природо-заповідних території. 

Проекти презентують для широкого кола на виставці, відкритій з 7 по 20 травня у виставковій залі Музею народної архітектури і побуту у Львові ім. К. Шептицького.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року Львівська міськрада затвердила стратегію розвитку Шевченківського гаю до 2027 року, яка передбачає зведення нових об'єктів на території музею: інформаційно-освітній центр, фондосховище і новий адмінкорпус. Після введення цих споруд у експлуатацію існуючий адміністративний корпус музею сакралізують та передадуть для монастиря Свято-Іванівської лаври Студійського Уставу УГКЦ.

Також у травні 2018 року у Шевченківському гаю дозволили облаштувати автостоянку для індивідуального транспорту та туристичних автобусів.

Додамо, у грудні 2016 року львівські депутати присвоїли Музею народної архітектури та побуту у Львові ім'я Климентія Шептицького

10 квітня Музей народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького замовив за 155 тис грн проект зведення нових споруд на своїй території у Інституту екології Карпат.

Також у травні 2015 року Варіанти публікували розмову з Ігорем Цимбровським про його музичну творчість та музику Львова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.