Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

театральна резиденція

Перший театр

Понеділок, 24 червня 2019, 09:59

У Львові стартувала театральна резиденція румунського режисера

театральна резиденція

У Першому театрі розпочалася театральна резиденція румунського режисера

Про це повідомляє Перший академічний український театр для дітей та юнацтва.

У Першому академічному українському театрі для дітей та юнацтва з 19 червня розпочалася театральна резиденція румунського режисера Косміна Матея із міста Клюж-Напока «Пам’ять. Тожсамість. Ми», що здійснюється завдяки гранту від Українського культурного фонду в рамках програми «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти».

Програма резиденції передбачає дві частини: загальний тренінг та інтерв’ювання акторів-учасників; приготування фінальної вистави.

Перша підготовча частина резиденції стартувала з 19 червня. Разом з драматургинею Іриною Гарець режисер Космін Матей знайомиться з акторами та складає тематичний план майбутньої вистави. Постановка буде базуватися на імпровізаціях акторів та на їхніх персональних історіях, на осмисленні їхнього особистого досвіду. Такий підхід називається devised theatre – імпровізаційний театр. Сьогодні він доволі поширений у західному театральному середовищі.

У Першому театрі наголосили, що цей підхід вони використовувують у виставі Рози Саркісян «Прекрасні, прекрасні, прекрасні часи».

Головні теми, з якими працюватимуть автори вистави – сучасні львівські ідентичності та відчуття культурно-соціальної приналежності, роль пам’яті в творенні ідентичностей, персональні межі політичного вибору та емансипації в Україні.

Перша робоча сесія триватиме до 25 червня. Згодом учасники відновлять роботу на початку жовтня, коли розпочнуться, власне, репетиції, а презентація фінальної вистави, створеної в рамках резиденції, відбудеться 30 жовтня.

Додамо, Космін Матей – відомий румунський режисер та дослідник театру. За його плечима 10 постановок у різних театрах Румунії, участь у двох міжнародних театральних лабораторіях (зокрема у Першому театрі у 2018 р.). Зараз навчається в аспірантурі на факультеті театру та кіно Клузького університету імені Бабеша-Бойяї (Румунія).

Ірина Гарець – драматургиня, театральна та громадська діячка. Брала участь у багатьох проектах, що поєднували театр із соціальною тематикою у Києві, Полтаві та у Львові. Серед них – «Клас-Акт: Схід-Захід» у Києві у 2016 році, проект який об’єднує підлітків з різних мст України у рамках драматургічної лабораторії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.