Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Андрій Садовий

ФБ Христини Процак

П'ятниця, 19 липня 2019, 15:06

Садовий вигнав забудовника, який знищив мозаїку львівського митця

Андрій Садовий

Львівська міськрада заборонила забудовнику, який знищив мозаїку з рибами, продовжувати будівництво на території колишнього магазину "Океан".

Сьогодні виконавчий комітет Львівської міськради скасувала містобудівні умови і обмеження забудовнику, який під час реконструкції магазину "Океан" на вулиці Володимира Великого знищив мозаїку.

15 лютого 2019 року забудовник отримав затверджені містобувні умови лише на реконструкцію існуючих приміщень, а не будівництва нових.

"Замовник отримав дозвіл на реконструкцію з надбудовою другого поверху, і згідно з розробленим проектом мозаїку повинні були зберегти. І до вчорашнього дня забудовник дотримував слово і стіна кілька місяців стояла. На мою думку, зараз споруди на ділянці вже не існує і реконструювати немає що" – заявив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

                                          (Фото: ФБ "Зручне місто")

Архітектор та викладач Львівської політехніки, який розробляв проект, запевняє, що сам орнамент мозаїки планують перенести на нову стіну торгового центру, однак як вони це зроблять без усіх деталей орнаменту і зі знищеною стіною, він пояснити не зміг.  

"Це фізично можливо перенести мозаїку. Зараз вона є на ділянці будівельника і ми будемо її відновлювати" – запевнив розробник проекту Сергій Костецький.

Представник замовника також запевняв членів виконкому, що на даному етапі зруйнували лише стіну,а мозаїку зберегли по-елементно.

"Під час демонтажу цієї мозаїки неможливо зберегти можливо всі її 100%. На цьому об'єкті були грунтові води, які завадили переносити саму стіну і тому відбулося руйнування цієї стіни" – додав представник забудовника.

                                          (Фото: ФБ "Зручне місто")

Однак члени виконкому постановили, що забудовник підмінив поняття "реконструкція" та "будівництво" і повінстю зруйнував будівлю і на її місці будує новий об'єкт.

За словами сина автора мозаїки Остапа Патика, відтворення орнаменту коштуватиме у 10 разів дорожче, ніж будівництво магазину, яке планував здійснити забудовник, тому що для того, щоб відновити орнамент потрібно відшукати кожен камінець і "почистити його зубною щіткою".

"Це не є помилка і реконструкція, це акт вандалізму і цинічне нищення нашої культури. Ми з батьком цю мозаїку клали разом, і я знаю цю технолію і відновити знищену мозаїку неможливо. Можна відтворити заново по 3D моделі, але це буде надзвичайно дорого, тому що орнамент важить понад 2,5 тони а кілограм матеріалу коштує 35 євро без роботи. Я вимагаю, щоб забудовник профінансував відновлення цього орнаменту" – зазначив Остап Патик.

                                          (Фото: ФБ "Зручне місто")

У мерії зазначили, що сьогодні відбудеться круглий стіл, на якому обговорять, як можна відновити мозаїку та як надалі використовувати територію. Як заявив міський голова Львова на цій ділянці планують створити громадський простір або мистецький хаб.

"Ми скасовуємо забудовнику містобудівні умови і обмеження, інспекція ДАБК приймає рішення про зупинення дозволів на будівельні роботи. Цей забудівельник понесе покарання, яке вартуватиме йому мільйони доларів, в рамках чинного законодавства" – заявив Андрій Садовий.

Крім цього члени виконкому підготують до розгляду звернення до депутатів Львівської міської ради про розірвання договору оренду на цю ділянку із забудовником.

"Ми звернемося до Львівської політехніки, де один з викладачів розробляв цей проект, і з'ясуємо чи він взагалі має моральне право викладати і вчити дітей як правильно будувати майбутні міста" – додав Андрій Садовий.

Нагадаємо, вчора інспекція держархбудконтролю отримала доручення на проведення позапланової перевірки будівлі колишнього магазину "Океан" на предмет дотриманні містобудівного законодавства. Про знищення мозаїки магазину повідомили на сторінці у Фейсбуці групи "Зручне місто".

Інспекція Держархбудконтролю перевірила будівлю і виявила, що забудовник справді знищив історичну мозаїку, але компанія обіцяє відновити її в тому ж орнаменті.

Зазначимо, маркет "Океан" був збудований у 1982 році. Мозаїку з рибами було створено на основі ескізу відомого львівського художника Володимира Патика. У 2012 році Варіанти поспілкувалися з митцем.

Володимир Патик помер 2016 року на 90 році життя.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.