Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

криниця

ibud.ua

Понеділок, 21 жовтня 2019, 10:48

На Миколаївщині нітрати у питній воді перевищуюють норму у 7 разів

криниця

Лабораторні дослідження водопостачання на Львівщині показали, що найбільший вміст нітратів у воді Миколаївського району. 

Про це повідомляє Львівський обласний лабораторний центр.

За 9 місяців 2019 року лабораторний центр перевірив 2129 джерел  децентралізованого  водопостачання у області,  тобто 15,9 %  від загальної  кількості (індивідуальних криниць, громадських каптажів та  колодязів).

Результати експертиз показали, що найбільш забруднена питна вода на Миколаївщині. Вміст нітратів перевищує норму від 2,1 до 7,1 разів у таких населених пунктах району: с. Демня,  с. Дроговиж, с. Гранки –Кути, с. Верин, с. Гірське, с. Більче, с. Раделичі, с. Тужанівці, с.Станківці.

У Жовківському районі виявили відхилення від 2,1 до 5,3 разів. Зокрема у селах Воля – Висоцька, Стронятин, Добросин, Нове  Село, Бишків, В’язова, Мацошин, Зіболки, Артасів, Лавриків, Городжів, Кам’яна Гора, Добросин.

На Золочівщині нітрати перевищують норму від  2,1 до 5,9 разів. Такі відхилення виявили у криницях сіл Куровичі, Верхобуж, Заставне та В. Вільшаниця. 

Експертиза показала перевищення  вмісту нітратів від 2,1 до 6,1 разів у селах Кротошино, Виннички, Лисиничі, Годовиця, Пікуловичі, Підсоснів, Миколаїв, Чижиків та Гамаліївка Пустомитівського району.

На Сокальщині відхилення норми нітратів  у 2,4 – 3,6 раза виявили у селах Пристань, Заріка, Стремінь та Ульвівок. 

Як зазначають у Львівському обласному лабораторному центрі, перевищення  вмісту  нітратів   у питній    воді   негативно   впливає на  здоров’я населення, і  може спричинити  захворювання на метгемоглобінемію  у дітей  до  3 –х  років. Крім  цього,   тривале  споживання  питної   води , забрудненої  нітратами, сприяє  виникненню   шлунково – кишкових  захворювань,  порушень  в роботі  імунної   системи та є одним  із  факторів  захворюваності серцево-судинної системи.

Нагадаємо, Держводагентство склало ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів води за 2018 рік – Львівводоканал опинився серед перших у цьому переліку.

Додамо, наприкінці 2018 року Мінекології склало ТОП-100 найбільш забруднюючих підприємств України у2017 році. Тоді у першу трійку найбільших забруднювачів країни із скиду стічних вод увійшли: ПАТ АК "Київводоканал" (1 місце), ПрАТ "Меткомбiнат "Азовсталь" (2 місце), ЛМКП "Львiвводоканал" (3 місце).

Зазначимо, у 2017 році у перелік екологічно-небезпечних об'єктів у Львівській області входили: ВП "Добротвірська ТЕС", "Львівтрансгаз", ДП "Львіввугілля", МКП "Збиранка", Роздільське ДГХП "Сірка" і "Львівводоканал".

Нагадаємо, раніше Варіанти в межах проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" провели розслідування щодо забруднення довкілля на Львівщині, стан берегів річки Західний Буг та занедбаного стану каналізаційної мережі Львова.

Детальніше про це можна дізнатися тут.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.