Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

нова банкнота

ТСН

П'ятниця, 25 жовтня 2019, 11:13

В Україні ввели в обіг 1000-гривневу купюру

нова банкнота

З 25 жовтня Нацбанк ввів в обіг банкноту номіналом у 1 000 гривень.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Сьогодні, 25 жовтня, Національний банк ввів у обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень.

Як пояснив голова Національного банку України Яків Смолій, ця банкнота тепер є дійсним платіжним засобом на території України, нею можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або зробити внесок на вклад у банку.

Відтак, нова банкнота заміщує в обігу частину банкнот номіналами 100, 200 і 500 гривень. А востаннє банкнота найвищого номіналу – 500 гривень – була введена в обіг 13 років тому.

"Відповідно до теоретичних досліджень, які застосовують для визначення оптимального банкнотно-монетного ряду центральні банки у світі, для забезпечення нормального грошового обігу в Україні потрібні банкноти вищого номіналу, ніж 500 гривень" – наголосив Яків Смолій.

Ця банкнота містить понад 20 сучасних елементів захисту від підроблення. На її лицьовій стороні зображено портрет першого президента Української академії наук Володимира Вернадського, а на зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні планують повністю замінити паперові 1, 2, 5 та 10 гривень на монети, відтак у квітні 2018 року Національний банк увів в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.