Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

Середа, 30 жовтня 2019, 15:46

Двом селам на Львівщині повернули історичну назву

Львівщина

Верховна Рада перейменувала села у Сокальському та Кам'янка-Бузькому районах.

Сьогодні, 30 жовтня, Верховна Рада прийняла законопроекти №2310 та №2311 про перейменування двох сіл у Сокальському та Кам'янка-Бузькому районах Львівської області.

Зокрема, йдеться про перейменування села Бірки Сокальського району на село Борок та села Мазарня-Каранська Кам'янка-Бузького району на село Мазярня-Каранська.

Зазначимо, у червні цього року Львівська облрада проголосувала за перейменування села Бірки, у якому проживає більше 150 осіб. Із цією ініціативою виступила Сокальська районна рада, аргументуючи своє рішення тим, що необхідно усунити розбіжності у вживанні назви цього населеного пункту, адже на місцевому рівні використовуються одночасно дві назви – Борок та Бірки.

Перша згадка про село Борок датується 1585 роком. Ця назва використовувалась до 1968 року, коли у довіднику адміністративно-територіального поділу Львівської області вперше було згадано назву Бірки. 

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, Інститут української мови НАН України вважає можливим перейменування села Бірки на село Борок, оскільки ця назва є генетично українською і обумовлена місцевим географічним терміном "борóк" (невеликий бір).

Щодо села Мазарня-Каранська, то про перейменування села говорили ще у вересні 2018 року. У селі проживає 117 осіб, а його перейменування ініційовано мешканцями для повернення історичної назви.

За даними Інституту української мови НАН України до 1946 року в історичних джерелах це село називалося Мазярня-Каранська.

Нагадаємо, вчора на сесії Львівської обласної ради депутати підтримали перейменування села Мармузовичі у Буському районі на Андріївку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.