Зміст статті

14 листопада 2019Дар'я Шовкопляс

Студені кола Гончарука

Прохолодний візит на Львівщину прем'єр-міністра України Олексія Гончарука.

Вчорашній робочий візит на Львівщину прем'єр-міністра України Олексія Гончарука з перевіркою реального стану Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ спровокував неабиякий ажіотаж не лише серед журналістів, яким повідомили про виїзд лише за годину, а й помітно розпалила фейсбук-війну між львівськими політиками.


Facebook Intro

"Про механізми вирішення проблеми ми домовилися з прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком, який приїхав оглянути Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ на моє запрошенння" – зазначив на своїй сторінці голова Львівської ОДА Маркіян Мальський.

А от Тарас Батеко, який нещодавно обвинуватив облдержадміністрацію в неефективності рішень щодо опалювального сезону у Новому Роздолі, робочий візит прем'єра приписав собі. Крім того, він наголосив, що "посадові особи області дезінформують" Олексія Гончарука.

Незважаючи на те, що ситуація з опаленням набагато гірше у Новому Роздолі (системи там зовсім не готові до запуску, а також можливі пориви) прем'єр спершу поїхав до Новояворівська, де на нього чекали працівники ТЕЦ.


Що ж вирішили у Новояворівську?

Гончарук заявив, що спілкуватиметься з робочими та представниками "Нафтогазу" і не хоче перетворювати нараду "на шоу для ЗМІ". Журналістам повідомили, що оголосять остаточні рішення на брифінгу. Нарада тривала з годину. Після обговорення прем'єр Гончарук вийшов до журналістів на вулицю лише в одній сорочці з закоченими рукавами. Його зустріли зі словами "На незапущеній ТЕЦ було спекотно".

"Ми тільки-но поговорили з трудовим колективом і запропонували їм такий варіант: ТЕЦ мають бути передані державній компанії Нафтогаз, яка є стабільною, може заплатити людям нормальну заробітну плату, гарантовано не буде допускати прострочень. Коли контракти будуть підписані, а зарплати виплачені, люди готові вийти на роботу. Я поставив собі за завдання вирішити цю проблему максимум до вихідних. Ми не можемо допустити, щоби місто залишалось без тепла. Це вже неприпустима ситуація. Але, можливо, ще не критична" – заявив Олексій Гончарук. 

Відтак, на нараді вирішили, що представники нового управителя "Нафтогаз Тепло" будуть обговорювати з робочими Новояворівської ТЕЦ умови праці та підписуватимуть трудові договори. З цим повинні закінчити до кінця тижня. Паралельно спеціалісти "Нафтогазу" перевірятимуть обладнання станції. Саме тепло обіцяють пустити за 10 днів. Також, Уряд має долучитись до процесу юридичного супроводу людей у судах для стягнення заборгованості з зарплат за останніх 6 місяців, а НКРЕКП розглядатиме можливість компенсувати ці кошти за рахунок мешканців, які платитимуть за тепло в опалювальному сезоні 2019/2020.


Чому затягнули і хто винен?

У відповідь на запитання, чому влада дотягнула ТЕЦ до "неприпустимої ситуації", Гончарук заявив, що в Україні таких ситуацій сотні, і вирішити всі не можна. До того ж, його повідомляли про готовність попереднього управителя ПП "Гарант Енерго М" вирішити проблему самостійно.

Що ж до місцевої влади, прем'єр повідомив, що дасть оцінку кожному посадовцю. Але винним у зриві опалювального сезону, на його думку,  є лише "Гарант Енерго М" та АРМА, рішення якої було сумнівним.

"За результатами сьогоднішнього візиту ми дамо оцінку кожному чиновнику, який відповідає за цей регіон. Я вважаю, що очільник ОДА (Маркіян Мальський) зробив все можливе, щоб вирішити ситуацію. На мою особисту думку, відповідальність повинна нести сумнівна приватна компанія, яка управляла ТЕЦ. Заборгованості на рівному місці не з'являються. Але це питання набагато довше" – наголосив він.


Чим допомагає Львівська міськрада?

На нараду у Новояворівськ також приїхали представники Львівської міської ради, голова якої – Андрій Садовий – був проханим гостем у Фейсбуці Маркіяна Мальського та Тараса Батенка. Ще 31 жовтня він пообіцяв Маркіяну Мальському допомогти фахівцями для запуску опалювального сезону у Новояворівську та Новому Роздолі, а 8 листопада чомусь обмінявся такими ж обіцянками з Батенком.

"Львів може допомогти експертними консультаціями, а також надати технічну допомогу працівниками, щоб оперативно ліквідувати витоки, які можуть виникнути після запуску системи" – зазначила під час візиту прем'єра заступник міського голови з питань житлово-комунального розвитку Ірина Маруняк.

Після візиту на Новояворівську ТЕЦ приблизно о 9 годині вечора прем'єр-міністр Олексій Гончарук поїхав у Новий Розділ.

Автор: Дар'я Шовкопляс

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.