Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Віталій Стець та Владислав Савинець

Вівторок, 26 листопада 2019, 13:33

Віконському шитимуть Соснівку перевищених повноважень

Віталій Стець та Владислав Савинець

ДБР ініціювало службове рослідування Нацполіцією України щодо силового розгону у Соснівці, оскільки місцеве рослідування не дало результатів .

Про це повідомляє кореспондент Варіантів. 

Як розповів в.о. директора територіального управління ДБР, розташованого у Львові, Віталій Стець станом на сьогодні триває розслідування щодо перевищення службових повноважень працівників поліції та очільника Нацполіції Львівщини Василя Віконського під час силового розгону у Соснівці.

"Кримінальне провадження зареєстроване за зверненням громадської організації, члени якої не були учасниками тих заходів, а особи, які були безпосередньо на місці події, тобто потерпілі, жодної заяви нам не написали. Тобто активність проявляють люди, які не є сторонами кримінального провадження, а приходять і кажуть, от у нас є інформація" – заявив Віталій Стець.

Яка саме громадська організація стала ініціатором кримінального провадження він не вказав, однак зазначив, що це не ГО "Рабів до раю не пускають", якою керує Іван Спринський. За його словами, після розгону у Соснівці за допомогою до медиків звернулися 13 осіб, з яких 4 працівників поліції та 9 цивільних, натомість у лікарні перебували лише троє. Як пояснив Віталій Стець із 9 постраждалих, до ДБР ніхто не звернувся, а встановлювати їхні дані довелося через травмпункти.

"Після їх встановлення ми запрошували їх на допит, до нас прийшло 8 з 9 постраждалих, однак вони відмовлялися впізнати когось з правоохоронців. Крім цього, вони не впізнавали навіть людей, які були поруч. Якщо потерпілий сам відмовляється писати нам заяву і надавати дані, то як ми можемо проводити розслідування" – додав Віталій Стець.

Натомість він наголосив, що ДБР у даній ситуації розслідує лише дії службових праціників Нацполіції. На сьогоднішній день в процесі рослідування ДБР провело 44 допити та встановили 102 працівники поліції, однак жодній особі підозру не оголосили. Також досі не опитали Василя Віконського, тому що "допит має бути предметним".

Також Віталій Стець зазначив, що службове розслідування, яке проведено на місцевому рівні результатів не дало, тому Державне бюро рослідувань ініцювало службове рослідування Національної поліцією України.

Нагадаємо, 21 вересня в селі Сілець на залізничній колії станції "Соснівка" Сокальського району активісти заблокували вагони ДП "Львіввугілля", завантажені вугіллям з Росії.

Тоді Василь Віконський доручив провести службове розслідування щодо перевищення поліцейськими своїх повноважень під час акції у Соснівці й підтвердив, що дав наказ на розгін активістів.

24 вересня активісти увірвалися у приміщення Львівської ОДА, де проходила апаратна нарада голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського, та закликали Василя Віконського написати заяву на звільнення через події у Соснівці.

Натомість Віконський заявив, що відмовляється писати заяву. Він пояснив, що його призначили на цю посаду згідно з наказом голови Нацполіції України й можуть звільнити лише за наказом.

Додамо, 24 вересня під час позачегової сесії депутати Львівської облради проголосували за звернення до МВС та Нацполіції про звільнення з посади Василя Віконського.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.