Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

земельний форум у Львівській ОДА

Середа, 11 грудня 2019, 15:11

На Львівщині обговорили плюси та мінуси земельної реформи

земельний форум у Львівській ОДА

За наслідками обговорення земельної реформи уряд планує напрацювати зміни до земельного законодавства щодо відкриття ринку землі.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.           

Сьогодні, 11 грудня, в департаменті агропромислового розвитку Львівської ОДА відбулася селекторна нарада "Земельний форум" у форматі відеочату, яку ініціювали департамент і Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, щоб отримати пропозиції від місцевох влади щодо внесення правок до законопроекту про ринок землі.

Під час наради обговорили відкриття ринку землі на Львівщині, фінансове забезпечення малих та середніх фермерів та передачу землі об'єднаним територіальним громадам у межах реформи децентралізації. 

Як розповів перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський, існують ризики, що великі агрохолдинги, попри реформу, досі можуть заволодіти більшістю земельних ділянок.

"Є ще одне побажання від Львівщини – це те, що мешканці, які не менше п’яти років проживають у конкретній об’єднаній територіальній громаді області, мали право викупу земельних ділянок у радіусі 50-ти кілометрів. Це для того, аби розвивати саме сімейні фермерські господарства, аби землею могли користуватись саме вони, а не великі агрохолдинги" – заявив Лозинський.

Натомість заступник голови Львівської облради Юрій Гудима висловив позицію, що Україна поки не готова до відкриття ринку землі і що мораторій на землю наразі не потрібно скасовувати.

"Ринок землі має бути, але до цього країна має бути підготовлена технічно, кадастрово, фінансово, навіть ментально. Коли в країні зараз відбувається війна, а люди гинуть, то вартість, в першу чергу, чорноземів, впаде до мінімуму. Робити у турбо-режимі ринок землі просто зараз неправильно і несправедливо по відношенню до українського народу" – пояснив Гудима.

Нагадаємо, 13 листопада Верховна Рада України прийняла законопроект про відкриття ринку землі у першому читанні. Це рішення підтримали 240 народних депутатів. Ухвалити закон про скасування мораторію на продаж землі до 1 грудня 2019 року доручив президент Володимир Зеленський ще на початку вересня цього року.

Мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. Згідно з соцопитуваннями, проведеними на початку жовтня, третина українців вважає, що запровадити продаж с/г земель можна тільки після всеукраїнського референдуму.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.