Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Нацбанк

Четвер, 12 грудня 2019, 16:37

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

Нацбанк

Національний банк України знизив облікову ставку з 15,5% до 13,5% річних.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення зменшити облікову ставку з 15,5% річних до 13,5% річних з 13 грудня 2019 року.

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій 12 грудня під час брифінгу щодо рішень Правління Національного банку з монетарної політики.

"Ми прискорюємо пом'якшення монетарної політики, оскільки стрімке зміцнення курсу гривні зумовлює швидше зниження інфляційного тиску, ніж ми очікуємо. В листопаді споживча інфляція уповільнилась до 5,1% в річному вимірі. Таким чином Нацбанк досяг цілі яку задекларував у 2015-му році", – наголосив голова Нацбанку Яків Смолій.

У Нацбанку зазначили, що посилення гривні відбувалося внаслідок дії низки чинників: у жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній.

Зазначимо, що зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Нагадаємо, у жовтні Нацбанк знизив облікову ставку з 17% до 15,5% річних, у липні облікову ставку зменшили до 17% річних, а наприкінці квітня Нацбанк знизив облікову ставку до рівня 17,5% річних.

У вересні 2018 року Нацбанк підвищив облікову ставку до 18% річних, у березні того ж року підвищив до 17% річних.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.