Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

держпідприємства Львівщини

Вівторок, 17 грудня 2019, 11:20

На Львівщині планують виставити на продаж 12 держпідприємств

держпідприємства Львівщини

Варіанти зібрали інформацію про підприємства Львівщини, які Фонд держмайна віддає у приватизацію.

Зазначимо, нещодавно уряд передав на приватизацію з Фонду державного майна 737 об’єктів, серед яких підприємства Львівської області. Варіанти зібрали інформацію про більшість із них. 

ПАТ "Шахта "Надія" ДП "Львіввугілля"

За даними YouControl підприємство зареєстроване з 2001 року у Сокальському районі. Розмір його статутного капіталу становить 17,7 млн грн. Основний вид діяльності – видобуток вугілля. Керівником шахти є Сергій Троцько. 

Минулого року Варіанти писали про обвал породи на шахті "Надія", у якому загинув гірник. Також, у 2017 році з підприємства стягнули несплачений податок на додану вартість у сумі 3,4 млн грн.
 
Зазначимо, шахта стала збитковою у 2016 році. Тоді її збиток становив – 6,4 млн грн, а минулого року сягнув – 7,4 млн грн.

ДП "Львівське конструкторське бюро"

Відповідно до YouControl, підприємство зареєстроване у Львові на вул. Науковій з 1997 року. Його статутний капітал становить 499 тис. грн. Основним видом діяльності є дослідження та експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук. Директором бюро є Лідія Мельник. 

Зазначимо, підприємство хотіли приватизувати ще у 2016 році. 

Відповідно до інформації, опублікованої Міністерством економіки про збитки та прибутки підприємств, бюро не є збитковим. Однак його прибуток у 2016 році становив всього 65 тис. грн, а минулого року – 99 тис. грн. 

ДП "Львівдіпронафтохім" 

На YouControl зазначено, що підприємство зареєстрували у Львові 2002 року. Воно працює у сфері архітектури. Керівником є Наталія Остапчук. 

Нагадаємо, минулого року Держаудитслужба виявила неефективне використання коштів на ДП "Львівдіпронафтохім". Ревізія показала, що підприємство володіло приміщеннями, які ніяк не використовувало у господарській діяльності. У зв'язку з цим воно втратило 2,3 млн грн, які могла б принести оренда. 

Зазначимо, "Львівдіпронафтохім" як генпроектуальник Львівського нафтомаслозаводу впродовж кількох останніх десятиліть розробив близько 10 проектів та пропозицій щодо утилізації кислих гудронів. Компанія також планувала долучитись до ліквідації гудронних озер на території Грибовицького сміттєзвалища.

Зазначимо,  у 2016 році збитки "Львівдіпронафтохіму" становили – 412 тис. грн, а в 2018-му і 2019-му рр. – 418 та 552 тис. грн відповідно. 

ДП "Львівський дослідний завод НАН України"

За даними YouControl, підприємство зареєстроване у Львові з 2003 року. Основний вид діяльності – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Директором заводу є Олександр Приймак.

Завод став збитковим у 2017 році. Тоді збиток становив 173 тис. грн, а минулого року сягнув до 218 тис. грн.

ДП "Львівхарчопрект"

Було зареєстроване у Львові з 1994 року. Капітал підприємства становить 467 тис. грн. Воно займається діяльністю у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Директор – Богдан Кіт.

Зазначимо, підприємство не працює з 2017 року. 

ДП "Львівський державний ювелірний завод"

Відповідно до YouControl, підпридприємство працює з 2004 року. Його статутний капітал перевищує 28 млн грн. Основним видом дільності є виробництво ювелірних і подібних виробів.

Зазначимо, його планували виставити на продаж ще в 2018 році. А у 2013 році Кабмін позбавив завод права клеймувати свої вироби державним клеймом. У зв'язку з цим роботу могли втратити 400 працівиків.

Директором підприємства є Іван Гаврилишин.

Зазначимо, підприємство стало збитковим у 2017 році. Його збиток становив 525 тис. грн. Минулого року завод отримав прибуток у 416 тис. грн. 

Новояворівське гірничо-хімічне підприємство "Сірка" 

За даними YouControl, "Сірка" зареєстроване в селі Новий Яр з 2006 року. Його статутний капітал становить 67 млн грн. Основним видом діяльності є добування мінеральної сировини для хімічної промисловості та виробництва мінеральних добрив.

Зазначимо, у 2016 році підприємство назвали одним з найбільших забруднювачів довкілля. Його керівником є Ігор Полюлюк, який балатувався до рівненської міськради 6-го скликання. 

Того ж 2016 року підприємтсво стало збитковим. Збиток становив 11,9 млн грн. У 2018 році він сягнув 12,7 млн грн. 

ДП "Львівський науково-дослідний і проектний інститут "Львівбудмндіпроект"

За YouControl, підприємство працює з 2003 року. Його статутний капітал – 297 тис. грн. Керівник – Ігор Боляк. 

Зазначимо, у 2017 році екс-голова Яворівської РДА Ігор Самардак задекларував 2 126 517 грн загального доходу, з яких 82 979 грн були зарплатою від ДП "Львівбудмндіпроект".

Підприємство вийшло "в мінус" у 2017 році. Тоді збиток був 16 тис. грн. Минулого року він збільшився в понад два рази – до 35 тис. грн. 

ДП "Всеукраїнське спеціалізоване видавництво "Світ"

Відповідно до YouControl, видавництво зареєстроване у Львові з 2000 року. Його статутний капітал становить 102 тис. грн. Назву "Світ" видавництво при Львівському університеті отримало наприкінці 1989 року. До 2000 року воно входило до видавничого об’єднання "Вища школа".

Зазначимо, у 2018 році батько начальника юридичного відділу Львівської облради Андрія Мельника, Ігор Мельник, отримав 250 281 грн зарплати у ДП "Світ".

Видавництво стало збитковим у 2017 році. Його збиток становив 147 тис. грн. У 2018 році підприємство отримало прибутку лише на 5 тис. грн. 

ДП "Львівський виробничо-технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації"

Працює з 1994 року. Статутний капітал – 0 грн. Керівник – Єва Мавдрик.

ДП "Львівський дослідно-експериментальний завод технологічного обладнання" 

Підприємство зареєстроване у Львові з 1993 р. Розмір його статутного капіталу сягає 1,6 млн грн. Основним видом діяльності є виробництво готових металевих виробів. Керівник – Тарас Коструба. 

Зазначимо, підприємство не працює з 2016 року.

ДК "Лорта"

Концерн зареєстрований у Львові з 1996 року. Займається виробництвом передавальної апаратури. 

Минулого року Варіанти писали, що суд зобов’язав державний завод "Лорта" повернути Міноборони більше 5 млн грн. Тоді військова прокуратура поясювала штрафні санкції порушенням умов державного контракту про виконання дослідно-конструкторської роботи у 2014 році.

Також, у 2016 році "Львівський державний завод "Лорта" очолив Олег Погребняк.

Додамо, у 2016 році Верховна Рада ухвалила закон, що дозволив уряду розпочати приватизацію великих державних підприємств. Тоді у цьому переліку опинилися декілька шахт "Львіввугілля". У зв'язку з цим депутати Львівської облради у 2017 році направили звернення щодо недопущення приватизації шахт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.