Храм Стрітення Господнього на Винниченка відреставрують за десять мільйонів гривень

Понеділок, 2 березня 2020, 12:20

Львівська ОДА замовила за 9,9 млн грн реставрацію храму УГКЦ Стрітення Господнього на вул. Винниченка, 30а.

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації оголосив тендер у системі ProZorro на протиаварійні ремонтно-реставраційні роботи храму УГКЦ Стрітення Господнього на вул. Винниченка, 30а, які переможець тендеру має здійснити до 31 грудня 2023 року.

Аукціон стартує 10 березня, а очікувана вартість послуг становить 9 994 451 грн.

Як вказано у закупівлі, під час реставрації у храмі відновлять фасад та пофарбують, здійснять реставрацію металевих віконних рам тощо.

Зазначимо, храм Стрітення Господнього (колишній костел Матері Божої Громничої і монастир кармеліток босих) знаходиться на вул. Винниченка, 30а і є пам'яткою архітектури національного значення.

Проект мурованого кам'яного костелу розробив італійський архітектор Джованні Баттиста Джизлені у 1642 році. Зразком послужив фасад храму Санта Сусанна в Римі, архітектора Карло Мадерно. Будівництво розпочато 1644 року й з перервами тривало до 1692 року. 

В часи незалежності храм передали в користування Українській греко-католицькій церкві. 2009 року каплицю при храмі, передано в користування Римо-католицькій церкві. В храмі почергово проводили богослужіння за східним (греко-католики) та західним (римо-католики) обрядом.

Через конфлікт, який виник між парафіями двох конфесій, віряни 3 березня 2019 року провели збори, на яких вирішили перейти до Православної церкви України.

Мітки: ProZorrо, відео, вул Винниченка, закупівлі, новини львова, пам'ятка архітектури, реставрація храмів у Львові, УГКЦ, храми Львова