Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

децентралізація

П'ятниця, 24 квітня 2020, 14:55

11 нардепів з Львівщини виступили за розблокування закону про ОТГ

децентралізація

Верховна Рада розблокувала підписання закону про право уряду визначати адмінцентри територіальних громад.

Сьогодні, 24 квітня, Верховна Рада розблокувала підписання законопроекту про зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", яким уряд уповноважили визначати адмінцентри територіальних громад та подавати до ВРУ законопроекти про створення і ліквідацію районів.

Зокрема, нардепи відхилили проект постанови щодо скасування результатів голосування Верховної Ради від 16 квітня цього року, коли цей закон прийняли.

За постанову проголосували 43 нардепи, ще 65 виступили проти, 38 – не голосували, а 229 – утрималися. Відтак, підписання закону тепер розблоковано для спікера Дмитра Разумкова і президента Володимира Зеленського.

З львівських нардепів постанову підтримали: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Ярослав Дубневич (За майбутнє). 

Відсутні на пленарному засіданні: Микола Княжицький (Європейська Солідарність).

Утрималися: Орест Саламаха (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна).

Проголосували проти: Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра), Святослав Вакарчук (Голос), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Нагадаємо, раніше в Верховній Раді заблокували підписання цього закону, а профільний комітет рекомендував ВРУ визначитися з приводу його підтримки чи не підтримки голосуванням в сесійній залі.

Законом передбачається ввести поняття адміністративного центру територіальної громади і території територіальної громади. А до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює уряд.

Додамо, на початку квітня Мінрегіон затвердив перспективний план Львівської ОДА щодо поділу Львівщини на райони, однак не визначився із створенням Новояворівського району.

Експерти вважають, що перспективний план Львівщини розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.