Зміст статті

27 квітня 2020олександр ковальчук

Big Rostik "Грейтест хітс" (2020)

Пародійний трепчик від анонімного та довгого героя львівського репу.

Треповий мікс Левка Дурка та Дзідзя намагається на EP "Грейтест хітс" наздогнати найкращі здобутки Злого репера Зеника та Двісті Boys.

Прес-релізна легенда львівського псевда Big Rostik обіцяє чимало чого неймовірного.

"Найголовніший антагоніст Львова заговорив. Великий Ростік – це не лише надмірна вага, а й вага в соціальному житті мешканців та музичній індустрії. Артист досягнув визнання ще до того, як розпочав записувати музичні композиції, тому вихід релізу було питанням часу. Незвичайне життя Ростислава наповнене щоденними пригодами темної сторони Львова, різноманітними авантюрами та приємним проведенням часу (на думку Ростислава). Вникаючи у цей світ Ви ризикуєте стати його частиною, перебрати шкідливі звички, або ж просто розлюбити своє життя. Симпатія до особи Ростіка лише міцнішатиме, а ваш словниковий запас зменшиться вдвічі. Будьте обережні, будь ласка! Реліз записувався за кошти не дуже кмітливих перехожих (лохів, зі слів Ростислава) на найкращих студіях міста. Після своїх справ, артист відвідував мікрофонну кабінку і чесно розповідав про скоєне. Це виглядало, наче сповідь. Являючись найкращим українським репером, Ростік не зміг собі дозволити зробити прохідні треки, тому на релізі лише супер-бенгери".

Усі підозри щодо монікера Big Rostik схиляються до того, що це проєкт Довгого Пса з колективу Ціна ритму. Осиплим голосом він осилює в трепі увесь школотний лексикон дитячого садочка, і таким міксом Левка Дурка та Дзідзя намагається дострибнути до львівських вершин Злого репера Зеника та Двісті Boys. Оскільки Big Rostik сталий прихильник посполитих слів, піїт Отчизни, так би мовити, то, звичайно, що правильніше буде писати не бенґер, а духопелик, і, відповідно, не рок-н-рол, а круть-верть. Так чи інак, але мегабенґерів а-ля "Христос воскрес" Двісті Boys чи "Ти дохуя пиздиш" Злого репера Зеника на EP "Грейтест хітс" немає. Але дуже близько до цього означення підтягується трек-анекдот "Пепсі кола", а трек "Номер 1" також не пасе задніх.

Але найголовніше досягнення цього EP (а також схоже, що і Довгого Пса) не у бенґерах, а у тому тут немає тієї кумарної інтонації ображених хлопчиків-горобчиків (яким цей світ щось винен) у майже всіх українських реперів. На стьобі нарешті починає вилазити актуальність, починає виникати якийсь сенс та осмисленість, а не те, що той абстрактний набір слів у ліриці гурту Ціна ритму чи полько-реперки alyona alyona. Нарешті з'являються панчлайни ("набий собі залупу кольщик", "рошенівські рачки" чи епізод про агностика "Золото Карпат"). Трек "Паніслась" підносить адекватна іронія та уроки правильного стогнання (оргазмного) для Фразе-Фразенка, а опрацювання творчости Івана Поповича у "Золоті Карпат" можна навіть вважати стьобом над співаком Степаном, який щось занадто загрався у героя нашого часу у своїх двох останніх синглах ні про що напередодні другого альбому.

Питання лише у тому, чому українські репери (з натяком на інтелект) можуть давати щось нормальне лише в пародійній іпостасі криміналізованого пролєтаріату? Все це, звісно, мало б відбуватись десь одночасно з Кровостоком, але добре, що хоч так.

Big Rostik у "Грейтест хітс" ще так дещо неясно та несвідомо починає переходити дорогу роздутим тіпа-реперам Kalush. Ще трохи поступу і Львів можна буде оголосити філією Південно-Африканської республіки з її проєктами, типу, Die Antwoord чи Van Pletzen. А там дивись, і діждемось нарешті якось родзинку львівського покручу якогось підвиду а-ля TLC Fam, які, до речі, так прекрасно лягають на Марічку Яремчук (як що вже так триматись хвилі української естради).

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.