Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Приватбанк

Середа, 13 травня 2020, 13:33

Шість нардепів з Львівщини не підтримали антиколомойський закон

Приватбанк

Верховна Рада остаточно схвалила закон про банки, необхідний для співпраці з МВФ.

Сьогодні, 13 травня, Верховна рада України прийняла законопроект №2571-д "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", так званий "антиколомойський", який є однією з попередніх умов для нової програми співпраці України з МВФ.

"За" проголосували 270 народних депутатів.

Зокрема, закон передбачає, що власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

У пояснювальній записці йдеться, що "деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутись на ринок, що створює системні ризики для фінстабільності", а рішення суду не може стати підставою для повернення банку його екс-власникам.

"Не породжує будь-яких прав у осіб, які були учасниками банку на момент прийняття такого індивідуального акта/рішення, окрім права на відшкодування завданої шкоди" – йдеться у законопроекті.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра), Святослав Вакарчук (Голос), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Олена Кондратюк (позафракційна).

Проголосували проти: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Тарас Батенко (За майбутнє).

Утрималися: Ярослав Дубневич (За майбутнє). 

Нагадаємо, Верховна Рада  ухвалила цей проект в першому читанні в кінці березня цього року, однак до нього для другого читання подали рекордні понад 16,5 тисячі правок. Для того, щоб закон не був заблокований в ВРУ місяцями, був розроблений новий законопроект, у якому нардепи передбачили спеціальну процедуру розгляду для даного проекту.

Додамо, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд задовільнив позов Ігоря Коломойського і визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Рішення про націоналізацію "Приватбанку" уряд прийняв 18 грудня 2016 року: держава отримала 100% капіталу банку, а Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу "Приватбанку" в 148 млрд гривень.

20 квітня того ж року суд розірвав договір поруки Ігора Коломойського на 9,2 млрд грн за "Приватбанк", а також Апеляційний суд відхилив скаргу Нацбанку на рішення суду, який задовільнив позов Ігора Коломойського щодо "Приватбанку".

13 листопада 2019 року за рішенням суду Коломойський позбувся 7,5 мільярдів боргів перед "Приватбанком".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.