Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Тарас Козак

Вівторок, 19 травня 2020, 15:55

Мураєв продав Козаку NewsOne за 1 млн 295 тис євро

Тарас Козак

Комісія Верховної Ради надала звіт щодо придбання нардепом Тарасом Козаком телеканалів 112 Україна, NewsOne і ZiK.

Про це повідомляє Детектор медіа.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, яка створили для проведення розслідування зміни власників телеканалів 112 Україна, NewsOne і ZiK і створення на їх основі холдингу "Новини" нардепом партії "Опозційна платформа – За життя" з Львівщини Тарасом Козаком, який є соратником Віктора Медведчука, 17 квітня завершила свою роботу і представила звіт.

Зокрема, згідно із матеріалами, Тарас Козак купив NewsOne у Володимира Мураєва за 1 млн 295 тис 896 євро, який цю суму в своїх доходах не відобразив, а послідовність передачі власності на NewsOne була: від Євгена Мураєва батькові, а від того – кіпріотам, а від них – швейцарцям, а від них – Козаку. Комісія вбачає тут дії, які практикуються для заниження податкової ставки, що підлягає сплаті в країні походження іноземних компаній.

Щодо ZiKу, то родина Петра Димінського ще не декларувала доходи від продажу каналу. За припущеннями комісії, Тарас Козак міг узяти на себе фінансові зобов'язання і на момент звіту строки за ними не настали, тому вона вбачає в операціях із кіпрськими компаніями, які фігурують у процесі продажу ZIK, можливу оптимізацію оподаткування.

Крім цього, у висновку комісії йдеться, що у Тараса Козака є фінансові зобов'язання на 2 млн 629 тис 485 доларів перед компанією-нерезидентом "Плірофорієс АГ" (Швейцарія) за придбання телеканалу 112 Україна. Відтак, рух грошових коштів, якими розпоряджається Тарас Козак на купівлю та фінансування телеканалів та інші фінансові потреби, може здійснюватися через офшорні компанії на рахунки в російських та білоруських банках. Гроші прямують в якості дивідендів. Додамо, Тарас Козак у 2017-2018 роках отримав 5,1 млн євро від підконтрольної йому компанії-нерезидента Turul Investments Limited (Кіпр), яка фігурує від його імені в угоді щодо ZIK. Але як дивіденди акумулюються на рахунках офшорних компаній, комісії з’ясувати не вдалося.

Також Антимонопольний комітет ще з 2018 року досліджує питання концентрації медіавласності при купівлі Тарасом Козаком NewsOne, 112 Україна і ZIK. Пороговим показником АМКУ вважає вартість сукупних активів учасників концентрації 4 млн євро, а якщо це міжнародна транзакція, то понад 30 млн євро. Сукупна вартість цих трьох телеканалів перевищує 4 млн євро. Але оскільки інші учасники транзакцій із їхньої купівлі є закордонними резидентами, для встановлення повної картини вартості їхніх активів АМКУ направив міжнародні запити та долучив Службу зовнішньої розвідки та Службу безпеки України. Всі іноземні компанії, до яких АМКУ надіслав запити, від відповіді ухилилися, і всі запити повернулися назад.

У звіті комісії також наголошується, що, згідно з законом про телебачення і радіомовлення, жодна фізична чи юридична особа не має права контролювати більше 35% загального обсягу територіального телерадіоінформаційного ринку, однак супутникові телеканали NewsOne, 112 Україна та ZIK складають 3,2% від загальної кількості супутникових телеканалів або 11% від усіх інформаційних супутникових мовників, відтак середня кількість глядачів холдингу "Новини" значно перевищує 35% аудиторії.

Тараса Козака викликали на допит у Службою безпеки України, але відмовився від свідчень. Засідання комісії Козак, менеджмент та юристи телеканалів NewsOne, 112 Україна та ZIK проігнорували.

Нагадаємо, Козак придбав у 2018 році телеканал 112 Україна за 73 млн грн. Того ж року колишній депутат Опозиційного блоку Євген Мураєв продав Козаку й телеканал NewsOne, а у червні 2019 року Тарас Козак придбав телеканал ZIK. Таким чином Тарас Козак є власником всіх шести телеканалів, що входять до групи 112 Україна. Усі канали увійшли до новоствореного медіахолдингу "Новини".

У січні цього року Нацрада з телерадіомовлення повідомила, що перевірить ZIK і "112. Україна" через трансляцію заборонених висловлювань деяких політиків, а у березні призначила позапланову перевірку телеканалу ZIK через програму "Тхне Соросом".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.