Високі показники захворюваності на Львівщині є результатом діяльності Супрун – Ігор Шурма

Четвер, 25 червня 2020, 16:52

Екс-нардеп Шурма вважає, що показники захворюваності на коронавірус і пневмонію збільшуються на Львівщині через те, що система охорони здоров'я не може протистояти інфекціям внаслідок діяльності Уляни Супрун.  

На думку екс-народного депутата Ігоря Шурми, високі показники захворюваності на коронавірус та пневмонію на Львівщині (та в Україні, загалом) тримаються через те, що система охорони здоров'я не може протистояти інфекції та іншим хворобам внаслідок діяльності Уляни Супрун. 

"Якщо говорити про діяльність екс-т.в.о. міністра охорони Уляни Супрун, то я навмисно не вживаю слова "медична реформа", оскільки немає рішення Коституційного суду щодо законності цих законопроєктів", – уточнив Ігор Шурма. 

Шурма нагадав, що саме за часів Уляни Супрун в Україні ліквідували санепідслужбу та зруйнували поліклінічну службу.  Екс-нардеп переконаний, що саме відсутність контакту хворих з лікарями первинної ланки призвела до загострення гострих вірусних респіраторних захворювань, від чого збільшилась не лише кількість хворих зі запущеною пневмонію, але й кількість летальних випадків від неї.  

"Щороку спостерігаємо сезонний період збільшення гострих респіраторних вірусних захворювань, грипу тощо. Раніше дільничні терапевти частину робочого часу проводили на прийомі хворих в полікліниці, а потім відвідували хворих за викликами. Вони безпосередньо оглядали хворих і лише згодом визначали діагноз, призначали лікування чи корегували його. Хворі перебували під постійним наглядом лікаря з першої хвилини звернення, а тому загострення простудних захворювань чи переростання в затяжні пневмонії відбувалось не так часто, як зараз.

Після так званої "реформи" первинної ланки системи охорони здоров'я громадяни констатують, що сімейні лікарі практично не відвідують хворих, а записатися в день звернення на прийом достатньо важко. Відтак лікарі діагностують захворювання, призначають лікування телефоном чи скайпом, часто їхні відповіді грунтуються не на об'єктивному огляді хворого, а лише зі слів пацієнтів. З хворими лікарі контактують лише тоді, коли виникають серйозні ускладнення, і тому часто вони безпосередньо втручаються в лікування вже тоді, коли уникнути ускладнень практично неможливо.

З іншого боку, сьогодні значна кількість людей, які потребують лікарської допомоги, особливо серед соціально незахищених категорій населення старшої вікової групи, з огляду на неефективність віртуальної  моделі спілкування сімейних лікарів з пацієнтами, просто уникають звертання до медиків, оскільки не бачать користі у такому спілкуванні, намагаються лікуватись самостійно, а це також призводить до негативних результатів. Так зростає кількість запущених випадків, а ускладення вже важко лікувати в стаціонарі", – пояснив він.

Екс-нардеп переконаний, що не варто дивуватись тому, що Україна вже четвертий місяць бореться з коронавірусом, а кількість захворювань та летальних випадків лише зростає. Причому не лише серед тих, хто хворий на коронавірус, але й поміж тих, в кого діагностували, наприклад, пневмонію.

"У цій ситуації не варто звинувачувати лікарів чи пацієнтів. Їх всіх загнали в систему, яка не може адекватно відповідати на виклики реальності. Серйозні захворювання діагностують не завжди вчасно, а відтак зростає кількість ускладнень та летальних випадків", – зазначив він.

Нагадаємо, що сьогодні Львівська область вийшла в лідери за показником кількості підтверджених випадків інфікованих коронавірусом (4627). Львівська область також займає друге місце серед областей України за показником летальних випадків тих, хто був інфікований коронавірусом (123).

Мітки: Ігор Шурма, коронавірус, новини львова, Уляна Супрун