Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

провалля у Стебнику

Вівторок, 16 березня 2021, 10:48

На рудниках Стебницького полімінералу існує ризик утворення нового провалля

провалля у Стебнику

Нове провалля може утворитися на ділянці будівництва нової дороги Дрогобич-Трускавець.

Про це повідомляє видання "Варто – Галицькі новини".

Як заявив науковець та геолог Василь Дяків, станом на початок березня цього року рівень затоплення рудника №2 Стебницького гірничо-хімічного підприємства "Полімінерал", де 30 вересня 2017 року виник першим  карстовий провал породи, а 15 березня 2020 року – другий, і утворилось велике провалля, став вищим.

За його словами, після провалу 15 березня і до вересня 2020 року затоплення відбувалось виключно у соленосній товщі, де не було гірничих виробок, а соляний карст розвивався лише на ділянках карстових каналів, у тому числі під дорогою Трускавець-Львів.

Після вересня, розвиток карсту в межах другого рудника припинився, оскільки затоплення відбувалось виключно у надсольовій товщі, а води у солях за дуже короткий час стали неагресивними до легкорозчинних порід. Практично повне затоплення рудника унеможливило скид розсолів з хвостосховища. Як наслідок, особливо гострими у даний час стали проблеми екологічної безпеки територій біля обох провалів, закарстованих ділянок старої дороги та нової так званої об’їзної дороги, яка минулого року почала будуватись, але останні чотири місяці будівельні роботи припинені.

"Точну причину того, чому припинилось будівництво, треба питати у переможця тендеру. Так виглядає, що у ковідному фонді більше немає грошей на будівництво саме цієї дороги, а нового джерела фінансування не знайшли. Ризик провалу нової дороги у кілька разів більший, ніж старої дороги, оскільки відстань від поверхні до солей на ділянці нового будівництва 30-50 м, і ця ділянка ніколи не зазнавала динамічних навантажень від руху транспорту", – розповів Василь Дяків.

Він додав, що ці проблеми "посилюються повною невизначеністю щодо того, хто має вирішувати ці загрози – держава чи власник "Полімінералу". Рудник №2 та хвостосховеще перебувають у державній власності, але під управлінням власника акцій виключно з метою виконання природоохоронних заходів".

Нагадаємо, у лютому цього року Львівська облрада доручила голові Львівської ОДА Максиму Козицькому відреагувати на загрозливу ситуацію, яка склалася на рудниках стебницького "Полімінералу".

Додамо, ще влітку 2019 року у Львівській ОДА запевняли, що не бачать небезпеки поширення провалля у Стебнику, а у Держекоінспекції заявили, що відповідальність за ліквідацію провалля під Стебником має нести саме підприємство "Полімінерал" та Фонд держмайна. Однак 15 березня 2020 року відбувся другий обвал карстових порід у зоні рудника №2, а  провалля просунулося все ближче до мешканців Стебника, на стінах деяких будинків почали з’являтися тріщини.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.