Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

провалля у Стебнику

Середа, 17 лютого 2021, 13:22

Гримак доручила Козицькому скликати обласну комісію ТЕБ і НС щодо ситуації із проваллям у Стебнику

провалля у Стебнику

Львівська облрада доручила Максиму Козицькому відреагувати на загрозливу ситуацію, яка склалася на рудниках Стебницького полімінералу.

Про це повідомила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак

Вчора, 16 лютого, на сесії Львівської обласної ради під час розгляду ситуації, яка склалася внаслідок обвалу карстових порід у зоні рудника № 2 ПрАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", депутати проголосували за надання протокольного доручення Львівській ОДА скликати обласну комісії ТЕБ і НС.

Цю пропозицію голови Львівської обласної ради Ірини Гримак підтримали 56 депутатів.

"Дати доручення обласній державній адміністрації скликати з цього приводу комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. І на основі цієї комісії вимагатимемо скликання державної комісії із надзвичайних ситуацій саме з приводу цього питання" – наголосила Ірина Гримак.

За її словами, танення снігів на території обвалу карстових порід рудника №2 у Стебнику може викликати катастрофічні наслідки.

Нагадаємо, 30 вересня 2017 року між Стебником і селом Модричі Дрогобицького району виник карстовий провал породи і землетрус. Внаслідок цього утворилось велике провалля. Причиною його виникнення є невиконання заходів консервації рудника № 2 ПАТ "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал", що спричинило руйнування ціликів.

У квітні 2018 року навколо Стебницького родовища встановили додаткове обладнання, щоб контролювати сейсмічну активність, а у липні того ж року на ліквідацію наслідків провалля виділили 20 млн грн. Також через провалля дорогу Дрогобич-Трускавець у межах Сільця закрили для руху рейсових автобусів та вантажівок.

Ще влітку 2019 року у Львівській ОДА запевняли, що не бачать небезпеки поширення провалля у Стебнику, а у Держекоінспекції заявили, що відповідальність за ліквідацію провалля під Стебником має нести саме підприємство "Полімінерал" та Фонд держмайна. Однак 15 березня 2020 року відбувся другий обвал карстових порід у зоні рудника №2, а  провалля просунулося все ближче до мешканців Стебника, на стінах деяких будинків почали з’являтися тріщини.

Через це у червні 2020 року Львівська облрада звернулася до уряду з проханням створити комісію з розслідування обвалів у Стебнику та виділити кошти на ліквідацію провалля.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.