Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Четвер, 3 червня 2021, 15:52

5 нардепів з Львівщини не голосували за ув'язнення через брехню в деклараціях

нардепи з Львівщини

Верховна Рада повернула ув'язнення за недостовірне декларування, однак дозволила приховувати майно і доходи членів сім'ї.

Сьогодні, 3 червня, Верховна Рада прийняла законопроект №4651 президента Володимира Зеленського, яким повернула позбавлення волі за брехню у деклараціях, однак дозволила не подавати у декларації доходи та майно членів сім'ї й послабила відповідальність за неподачу декларації.

"За" проголосували 307 народних депутатів.

Зокрема, законопроект встановлює для депутатів, держслужбовців і представників органів місцевого самоврядування обмеження волі на строк до 2 років і штраф від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо вони не внесли в декларації активи і нерухомість на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Якщо ж вартість незадекларованого буде понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то депутату, держслужбовцю або представнику органів місцевого самоврядування загрожує 2 роки в'язниці або штраф від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Натомість до законопроекти прийняли дві поправки, які роблять неможливим покарання за брехню щодо майна родичів – тепер зазначати майно, яким користується чи володіє член сім’ї, треба лише коли сам член сім’ї надав таку інформацію декларанту, а раніше декларант мав вказати усю відому йому інформацію.

Також депутати поміняли позбавлення волі за умисне неподання декларацій на просто обмеження волі.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Проголосували проти: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Батенко (За майбутнє).

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада схвалила законопроект, яким розблокувала роботу Нацагентства з питань запобігання корупції, адже у жовтні Конституційний суд визнав неконституційними низку положень антикорупційного законодавства. Через це рішення НАЗК закрило реєстр електронних декларацій та стало неможливим притягнення чиновників до відповідальності за корупційні правопорушення. 

На початку грудня 2020 року Верховна Рада повернула відповідальність за недостовірне декларування, однак не включила до законопроекту ув'язенння.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.