Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

П'ятниця, 4 грудня 2020, 15:11

9 нардепів з Львівщини не голосували за відповідальність через брехню в деклараціях

нардепи з Львівщини

Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

Сьогодні, 4 грудня, Верховна Рада схвалила законопроект №4460-д про відновлення відповідальності за недостовірне декларування. "За" проголосували 289 народних депутатів.

Згідно із законом, декларування недостовірної інформації передбачає кримінальну відповідальність за таке порушення, також закон дозволяє накладати адмінстягнення у випадку, коли відомості в декларації чиновника будуть відрізнятися від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Зараз цей поріг становить від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. 

У випадку, якщо відомості у е-декларації відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, це каратимуть штрафом від 2500 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання е-декларації. За таке порушення загрожує штраф у розмірі від 2500 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Тарас Батенко (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра), Олена Кондратюк (позафракційна), Галина Васильченко (Голос), Роман Лозинський (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Ірина Верещук (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Ярослав Юрчишин (Голос), Ярослав Рущишин (Голос).

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційними низку положень антикорупційного законодавства. Через це рішення НАЗК закрило реєстр електронних декларацій та стало неможливим притягнення чиновників до відповідальності за корупційні правопорушення. А 29 жовтня уряд прийняв розпорядження, яким відновив доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

У Євросоюзі вважають рішення Конституційного суду підставою для призупинення безвізу з Україною, а 30 жовтня активісти влаштували акцію протесту під Конституційним судом проти рішення суддів щодо неконституційності антикорупційних реформ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.