Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

НАЗК

ukrinform

Вівторок, 15 грудня 2020, 12:47

6 нардепів з Львівщини не голосували за розблокування роботи НАЗК

НАЗК

Верховна Рада повернула повноваження НАЗК.

Сьогодні, 15 грудня, Верховна Рада схвалила законопроект №4470 для розблокування роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, діяльність якого заблокував Конституційний суд України.

"За" проголосувало 300 народних депутатів.

Законопроект відновлює повноваження НАЗК, у тому числі стосовно суддів та суддів КСУ, прописує порядок реагування агентства на виявлення порушень відповідного закону, виявлення ознак корупційних і пов'язаних з корупцією правопорушень.

Також встановлюються особливості такого реагування у разі вчинення даних дій суддями або суддями КСУ.

В законі передбачено відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вводиться правове регулювання особливостей врегулювання конфлікту інтересів, прописаний порядок контролю, повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб'єктів декларування; а також порядок здійснення деяких додаткових заходів фінконтролю.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Павло Бакунець (Довіра), Олена Кондратюк (позафракційна), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Ярослав Рущишин (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Кіт (Довіра), Роман Лозинський (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Батенко (За майбутнє).

Утрималися: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційними низку положень антикорупційного законодавства. Через це рішення НАЗК закрило реєстр електронних декларацій та стало неможливим притягнення чиновників до відповідальності за корупційні правопорушення. А 29 жовтня уряд прийняв розпорядження, яким відновив доступ громадянам до реєстру декларацій чиновників.

У Євросоюзі вважають рішення Конституційного суду підставою для призупинення безвізу з Україною, а 30 жовтня активісти влаштували акцію протесту під Конституційним судом проти рішення суддів щодо неконституційності антикорупційних реформ.

Додамо, на початку грудня Верховна Рада повернула відповідальність за недостовірне декларування, однак не включила до законопроекту ув'язенння.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.