Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львівгаз

П'ятниця, 18 червня 2021, 19:50

Влада Львова звернеться до правоохоронців зі скаргою на Львівгаз (оновлено)

Львівгаз

Андрій Садовий доручив скерувати звернення до правоохоронних органів через масові відключення газу львів'янам.

Про це повідомила пресслужба Львівської міськради.

Сьогодні, 18 червня, на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради міський голова Львова Андрій Садовий доручив звернутися до правоохоронців через масові відключення газу львів’янам.

За його словами, у Львові почастішали випадки відключення від газопостачання багатоквартирних будинків через начебто витоки газу, хоча насправді за відключеннями може стояти боротьба з окремими боржниками.

"Це не вперше. Є скарги мешканців, що пропадає газ у цілому будинку. "Львівгаз" каже − витік газу. І тих витоків так багато, що виникає питання безпечності газових мереж міста. Я просив би скерувати відповідне звернення в правоохоронні органи − поліцію, прокуратуру, СБУ, МНС Львівської області. У нас ніколи раніше стільки аварійних ситуацій не було.

Якщо це спроба методом аварійності спонукати людей платити кошти, то треба працювати з тим боржником, який є в будинку. Не можна робити заручником увесь будинок. Я би, все-таки, просив, щоб це питання ми зробили максимально публічним і на одне з наших наступних засідань запросили керівника "Львівгазу" з чіткою доповіддю. Ми маємо стати на захист мешканців", − наголосив Андрій Садовий.

Натомість заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк пояснила, що для боротьби із заборгованістю існують методи в межах законодавства. А саме в разі витоку газу, негайно має виїхати аварійна служба, щоб ліквідовувати аварійну ситуацію та відновити подачу газу. Якщо ж є заборгованість, тоді "Львівгаз" має подавати до суду і стягувати заборгованість, яка є в мешканців.

Прес-служба Львівгазу поянила, що близько 90% робіт на мережах намагається провести з мінімальним відключенням подачі газу. "Газопостачання припиняємо лише у випадках, коли необхідно здійснити заміну обладнання, ліквідувати значний витік газу, провести зварні роботи, ремонтні роботи з регулятором, краном, запобіжно-скидним клапаном, якщо це стосується ГРП або ШРП. Без відключення газу цей перелік робіт виконати неможливо", - стверджується у повідомлені. 

Отож "здебільшого, - наголошено у відповіді - газопостачання припиняємо на декілька годин, але є випадки, які можуть збільшити цей термін до двох-трьох днів. Запуск газу також залежить від того, наскільки своєчасно мешканці допускають працівників до газової мережі. Перш ніж здійснити подачу газу, нам потрібно потрапити до помешкання, перевірити чи немає витоку газу, чи закриті всі крани й після цього випробувати мережу". Про такі роботи Львівгаз  заздалегідь попереджає споживачів, що впродовж певного часу буде відсутнє газопостачання.

Нагадаємо, у квітні АМКУ оштрафував АТ "Львівгаз" на 75 мільйонів гривень за зловживання монополією, а у березні посадовців "Львівгазу" викрили на махінаціях із використанням газу та створенням боргів споживачам.

У 2019 році АМКУ оштрафував "Львівгаз" на 13 млн грн за донарахування за газ й зобов'язав компанію перерахувати обсяги споживання газу з жовтня 2018 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.