Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

коронавірус

Вівторок, 13 липня 2021, 15:55

У чотирьох мешканців Львівщини, які повернулися з-за кордону, підозрюють штам Delta

коронавірус

У чотирьох мешканців області, які нещодавно повернулися із Росії та Англії й у яких виявили Covid-19, підозрюють штам Delta.

Про це сьогодні, 13 липня, під час сесії Львівської обласної ради повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України та депутатка Львівської облради від партії Слуга народу Наталія Іванченко (Тімко).

Станом на сьогодні у Львівській області немає офіційно зареєстрованих випадків інфікування штамом Covid-19 Delta, однак четверо зразків тестів з підозрою на нього відправили у Центр громадського здоров’я Києва.

"Львівщина очікує результати від чотирьох людей. Двоє перетнули кордони Великобританії, двоє – з Росії, які мали клініку коронавірусу, в яких виявлений позитивний зразок РНК Sars-Cov-2. Ми очікуємо, чи це був власне Delta штам коронавірусу, чи ні" – пояснила Наталія Іванченко.

За її словами, наразі у області немає обладнання і реактивів до нього, щоб самим проводтити процедуру із визначення штамів коронавірусу, тому для людей, які повертаються із країн, де вже циркулює цей штам (Велика Британія, Ірландія, Росія, Португалія тощо), проводять тестування на коронавірус.

Якщо тести виявилися позитивними, то зразок скеровують до Центру громадського здоров’я України в Києві, який направляє його або до Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, де встановили секвенатор, або в лабораторії ВООЗ.

"Можливості проводити секвенування на Львівщині немає через відсутність обладнання, яке коштує мільярди доларів і реактивів до нього. На сьогоднішній день, як кажуть експерти Європейського Союзу і ВООЗ, планів поставити їх на Львівщину наразі немає" – розповіла Іванченко.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство охорони здоров'я зробило вакцину проти коронавірусу Pfizer доступною у центрах масової вакцинації для всіх охочих з пріоритетом для людей похилого віку та людей із супутніми захворюваннями.

Впродовж 10-11 липня у Львові та області працювали 13 центрів вакцинації: 5 у Львові та по одному у Бродах, Дрогобичі, Трускавці, Стрию, Червонограді, Золочеві, Новому Роздолі та Жовкві.

Додамо, з 23 червня в Україні розпочався четвертий етап вакцинації проти коронавірусу: дозволили щеплювати ув'язнених та людей віком від 60 років. Також тоді ж МОЗ пропонувало зробити вакцинацію обов'язковою для освітян і працівників сфери обслуговування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.