Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

шахтарі Львівщини

Середа, 4 серпня 2021, 13:33

Шахтарі пікетували будівлю Львівської облдержадміністрації

шахтарі Львівщини

Гірники повернуться під стіни адміністрації в п'ятницю для зустрічі з головою Львівської ОДА Максимом Козицьким.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 4 серпня, шахтарі ДП "Львіввугілля" влаштували пікет біля будівлі Львівської ОДА через заборгованість із зарплати. Наразі шахтарям заборгували 292 мільйони заробітної плати ще з березня.

Акція протесту шахтарів супроводжувалася гаслами "Зарплату!", "Ганьба!" та ударами касок по землі. На протест під стіни Львівської ОДА приїхало близько 200 гірників.

Шахтарі вимагають зустріч з головою Львівської ОДА Максимом Козицьким цієї п'ятниці, 6 серпня, та проситимуть зустріч з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. Також гірники ДП "Львіввугілля" попередили, що в разі несплати боргу блокуватимуть роботу адміністрації та обласної ради. Якщо ж його не виплатять до Дня Незалежності, шахтарі обіцяють влаштувати всеукраїнські акції протесту в Києві та блокувати Офіс Президента, Кабінет Міністрів та Міністерство енергетики.

Профспілкова організація передала заступнику голови Львівської облдержадміністрації Андрію Годику лист з вимогами оплатити хоча б половину заборгованості до 12 серпня та підвищити вартість вугілля.

"Гроші надходять із двох джерел: державний бюджет та прибуток від реалізації вугільної продукції. Фактично проблема із зарплатами виникла через несвоєчасні розрахунки за відвантажене вугілля" − повідомив Андрій Годик.

За результатами зустрічі керівництва ДП "Львіввугілля", директорів шахт та профспілок з Андрієм Годиком організатори акції повідомили, що для того, щоб покрити витрати ДП "Львіввугілля" потрібно 570 мільйонів держпідтримки, а щоб закрити всю заборгованість перед шахтарями потрібно 277 мільйонів. Шахтарям обіцяють виплатити 40% заборгованості зі заробітної плати 10 серпня, а до Дня шахтаря повністю погасити заборгованість по червень.

"На сьогодні в нас на рахунку є 12 мільйонів гривень. Надіємось 10-12 серпня отримати перший транш держпідтримки у 38 мільйонів. До них треба дозбирати принаймі 20 мільйонів. І приблизно 40% заборгованості зі зарплати ми плануємо закрити всім працівникам. В подальшому обіцяють держпідримки 393 мільйони, що прийнято давно, і 292 мільйони в загальному по галузі з вересня. Скільки вийде на наше держпідприємство ще не відомо, але планують, що борги будуть закриті" − повідомив один з лідерів акції.

Нагадаємо, вчора жінки шахтарів з дітьми вийшли на акцію протесту через велику заборгованість із заробітної плати. А шахтарі ДП "Львіввугілля" повідомили про плани пікетувати будівлю Львівської ОДА через заборгованість із зарплати та анонсували акцію протесту на День Незалежності у Києві.

Зазначимо, в липні шахтарям "Львіввугілля" погасили 14% заборгованості із заробітної плати за червень. 

Додамо, у липні заступника директора однієї із шахт "Львіввугілля" викрили на хабарництві, а на початку червня керівництво "Львіввугілля" спіймали на махінаціях із закупівлями масок, а минулоріч на хабарництві також затримали керівника однієї із шахт "Львіввугілля".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.