Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівська область

Середа, 1 вересня 2021, 13:58

Водопровідна вода у Славському має найбільший вміст йоду на Львівщині

Львівська область

Найменший вміст йоду зафіксували у воді села Глухівець Тростянецької тергромади.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Упродовж серпня ГО "Батьки в дії" у межах реалізації проєкту "Профілактика йододефіциту на Львівщині" за участі фахівців Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України провели аналіз 75 проб води, відібраних у джерелах водопостачання у Львівському, Дрогобицькому, Самбірському, Стрийському та Яворівському районах (по 15 проб у кожному районі).

Серед усіх проб води найбільший вміст йоду зафіксували у водопровідній воді селища Славське (33,7 мкг/дм³). Натомість найменший вміст йоду зафіксували у селі Глухівець Тростянецької територіальної громади (12,4 мкг/дм³).

У більшості відібраних у Стрийському та Самбірському районах зразків вміст йоду був близьким до норми, що становить 20 - 30 мкг/дм³. А у Дрогобицькому та Яворівському районах з 30 відібраних проб 17 були в межах норми, 6 − близькі до норми, а  7 − з недостатнім вмістом йоду. 

Натомість у Львівському районі лише у 5 з 15 досліджених проб води показник йоду був у межах норми: у воді села Майдан, села Крехів, села Заглина, міста Винники та села Лисиничі. У всіх інших досліджених зразках (джерела сіл Новосілка, Унів, Якторів, Звенигород, міст Городок, Перемишляни, Щирець, парків Високий Замок, Погулянка та Спартак) визначений вміст йоду був нижчим норми та коливався в межах 13,2 мкг/дм³ − 19,5 мкг/дм³.

Зазначимо, впродовж вересня та жовтня експерти повторно відбиратимуть проби води з зазначених джерел. Дослідження реалізують до кінця року.

Нагадаємо, у липні Східницька селищна рада і Бориславська міська рада підписали тимчасовий договір на подачу води у смт. Східниця до 31 серпня.

Зазначимо, з 1 липня мешканці Східниці залишилися без водопостачання, яке здійснювало КП "Вододар" Бориславської міськради. Тоді підприємство припинило подачу води, бо Східниця стала окремою територіальною громадою. А в Бориславській міськраді запевняли, що для відновлення водопостачання потрібно, щоб Східницька селищна рада підписала запропонований договір.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.