Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

коронавірус

Вівторок, 14 вересня 2021, 10:06

В Україні запровадили Covid-сертифікати для вакцинованих

коронавірус

Уряд запровадив жовті та зелені Covid-сертифікати та оновив карантинні правила.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Вчора, 13 вересня, Кабінет міністрів вніс зміни до постанови про №1236 про карантинні обмеження, згідно із якими в Україні запроваджуються "жовті" та "зелені" Covid-сертифікати.

Зміни набудуть чинності через 7 днів після того, як уряд опублікує кінцевий документ.

Зокрема, українці будуть отримувати "жовті" та "зелені" Covid-сертифікати. Вони будуть підтверджувати вакцинацію, наявність негативного ПЛР-тесту (діє 72 години) та одужання від Covid-19. "Жовтий" сертифікат буде відрізнятися від "зеленого" тільки тим, що його будуть видавати після першого щеплення від коронавірусу. А от "зелений" буде підтверджувати повний курс вакцинації.

Сертифікати матимуть кольорові позначки тільки в цифровому форматі в додатку "Дія", при цьому паперовий варіант документа не буде кольоровим.

Країні запровадять "жовту" зону карантину, навчальні заклади зможуть працювати за умови наявності не менше у 80% їх співробітників "жовтих" або "зелених" сертифікатів. Раніше дозволялось працювати лише тим закладам, де як мінімум 80% працівників завершили курс вакцинації. Тепер достатньо і одного щеплення. Проте у "червоній" зоні заклади освіти зможуть працювати, якщо 100% працівників мають "зелений" Covid-сертифікат.

Окрім того, обмеження жовтого рівня епіднебезпеки, не будуть застосовуватися, якщо всі учасники та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть "жовтий" чи "зелений" Covid-сертифікат.

Коли регіон перебуватиме у "червоній" зоні, то обмеження можуть не застосуватись до громадських закладів за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників "зеленого" Covid-сертифікату.

У міністерстві наголосили, що кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

Щодо "червоної" зони, то такі заклади взагалі не матимуть права працювати, якщо не вирішать надавати послуги лише для повністю вакцинованих осіб.

Власники "жовтого" або "зеленого" сертифікату при перетині кордону будуть звільнятися від самоізоляції.

Нагадаємо, раніше у МОЗ заявляли, що не планують посилювати карантин для вакцинованих колективів закладів, компаній чи установ, якщо їх регіон потраплятиме в "жовту" чи "червону" зону епідемічної небезпеки.

Зазначимо, карантин в Україні, який вперше запровадили з 12 березня 2020 року, продовжили до 1 жовтня 2021 року. А з 24 лютого запровадили адаптивний карантин: країну знову поділили на "червону", "помаранчеву", "жовту" та "зелену" зони, в залежності від епідемічної ситуації.

З 9 червня Львівщина перебуває у "зеленій" зоні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.