Зміст статті

24 вересня 2021Ірина Савчук

Няньо та куплена коза-дереза

Велосипедні, аграрні та медійні апетити родини Козицьких в Україні.

У порівнянні з нафто- і газовидобуванням та альтернативною енергетикою про успіхи бізнесу Зіновія Козицького та його сім'ї в інших сферах відомо не так багато.

Але, як з'ясувалося, Козицькі активно присутні в аграрній сфері, мають компанії, які займаються новітніми технологіями, намагаються зайти в медіабізнес тощо.

Знайти якусь систему у підходах до диверсифікації бізнесу Козицьких важко. З одного боку, навколо газо- і нафтовидобутку виросли компанії, які пов'язані з перероблянням та обслуговуванням основного бізнесу. З іншого, гроші вкладалися в галузі економіки, які, на відміну від нафтогазового та зеленого бізнесу, є не такими ризикованими, хоча й не надто прибутковими. 

Зростання  бізнесу натомість сприяло розширенню ділових і політичних контактів Козицьких. Поміж їхніх партнерів можна знайти підприємців з різних областей України та з-за кордону, а також багатьох політиків, які представляють широкий політичний спектр України: від мертвої Партії регіонів і до все ще популярної на заході України ВО Свободи, від райрад і до Верховної Ради України.   


Технологічні компанії

З непрофільних активів Зіновія Козицького найбільше на слуху компанії, які займаються велошерінгом. Цей бізнес Козицький розвиває за активної грантової підтримки, а також підтримки місцевих бюджетів.

ТОВ "Некстбайк Україна", яке зареєстрували у 2014 році, займається прокатом велосипедів. Система велопрокату нині працює у Львові, Івано-Франківську, Вінниці та Одесі. Компанія розпочала працювати у 2016 році, коли Зіновій Козицький відкрив перший у Львові велопрокат бренду Nextbike за гранти уряду Німеччини. З німецьким Nextbike Козицький та партнери працюють на основі ліцензійного договору.

Засновниками компанії є Зіновій Козицький, Остап Буденкевич та Олексій Кушка. Кінцевий бенефіціар – Зіновій Козицький. Олексій Кушка у 2020 році став відомим також завдяки тому, що його ФОП надав в оренду за 41,5 тисяч гривень велосипеди, на яких президент Володимир Зеленський катався разом з працівниками ЗМІ в День журналіста.

Львів'янин Остап Буденкевич є засновником шести компаній, а також керівником ТОВ "Енергія-водопостачання", а це підприємство, яке належить братам Дубневичів. У 2016-2017 роках невелику частку у ТОВ "Некстбайк Україна" мала Катерина Шмигаль, дружина прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

У 2020 році активи компанії становили 8 085 400 гривень, зобов'язання – 8 848 300 гривень, виторг – 6 847 200 гривень, зокрема, державні закупівлі склали 3 233 071 гривні: ТОВ "Некстбайк" постачало КП "Вінницька транспортна компанія" 10 комплектів обладнання для надання прокату велосипедів.

ТОВ "Байк-Нау", яке зареєстрували у 2018 році, також займається шерінгом велосипедів. Засновники – Зіновій Козицький, Олексій Кладов та Остап Буденкевич. Кінцеві бенефіціари – Зіновій Козицький та Олексій Кладов. Олексій Кладов також є засновником п'яти компаній, зокрема, Будпрокат, які надають в оренду будівельні машини та устаткування в різних містах України.

У 2020 році в Києві прокат Nextbike провів ребрендинг та став називатися Bikenow, а цьогоріч сервіс Bikenow вже запустили у Львові. У 2020 році активи становили 129 831 700  гривень, зобов'язання – 54 527 300 гривень, виторг – 11 875 300 гривень.

ТОВ "БС-Механіка", яке зареєстроване у 2019 році, займається  ремонтом велосипедів. Засновники та бенефіціари – ТОВ "Некстбайк Україна", Остап Буденкевич, Роман Сав'як, Ростислав Сав'як. У 2019 році активи становили 11 900 гривень, зобов'язання – 500 гривень, виторг – 85 000 гривень.

Велошеринг для Козицьких, очевидно, що є темою майбутнього. Натомість нині значно привабливішою для них є тема комп'ютерного програмування. Зіновій Козицький нині є беніфіціаром компанії ПрАТ "Фінпорт Текнолоджіс".

Згідно з даними аналітичної бази Youcontrol, Зіновій Козицький у 2004 році був головою Наглядової ради Фінпорт Текнолоджіс, у 2007 йому належало 42,7 % акцій, які й зараз перебувають в його власності. Відповідно нині  24,7% акцій належать Юрію Петренку, 17,9% – Ользі Петренко, 5,9% – Владиславу Баранову, 5% – Дмитрові Мокшалу.

Натомість у 2000 році засновником ПрАТ "Фінпорт Текнолоджіс" стало ВАТ "Міжрегіональний фондовий союз", а після його ліквідації правонаступником стало ТОВ "Міжнародний фондовий союз", яке зараз перебуває у стані припинення. Своєю чергою засновником ТОВ "Міжнародний фондовий союз" було ПАТ "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках", а 83,54% його акцій належить Національному банку України.

Finport Technologies займається розроблянням, впровадженням і підтримкою комплексних IT-рішень для фінансового ринку, державних установ, комерційних корпорацій та холдингів. У 2019 році активи становили 5 834 000 гривень, зобов'язання – 3 481 000 гривень, виторг – 4 273 000 гривень. З них державні закупівлі – 3 044 952 гривень. У 2021 році  Фінпорт Текнолоджіс вже виграв у 13 державних закупівлях на загальну суму контактів 3 671 193 гривень.

Головними клієнтами ПрАТ "Фінпорт Текнолоджіс" за результатами державних закупівель у 2020-2021 роках є передусім Генпрокуратура та значна частина її підрозділів в Києві та регіонах, Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері, ДП "Українські спеціальні системи", НАЗК тощо. 

Основним видом діяльності ТОВ "АБК-Технології", яке зареєстрували у 2006 році, є консультування з питань інформатизації. Засновники та бенефіціари: Зіновій Козицький, Степан Козицький, Олексій Андрусяк та Степан Бачо. У 2019 році активи становили 266 600 гривень, зобов'язання – 89 700 гривень, виторг – 3 332 200 гривень, з них державні закупівлі – 4 380 гривень. Клієнтом ТОВ "АБК-Технології" є КНП ЛОР "Львівський обласний центр громадського здоров'я". 

Nextbike під балконом міського голови Львова Андрія Садового


Переробна промисловість

Цього року Зіновій Козицький спільно з компанією Depsol Technologies (США) заснував ТОВ "Нетфлекс". Його основний вид діяльності – виробництво інших виробів з пластмас. Кінцеві бенефіціари – Зіновій Козицький, Ірена та Альфред Рот. Це вже друга після ТОВ "Газпетропалшн" компанія, яку Козицький заснував спільно з Depsol Technologies.

Американський бізнесмен, співзасновник Depsol Technologies  Альфред Рот, як можна дізнатися з відкритих джерел, народився у Львові, за освітою хімік, закінчив Політехнічний інститут, у минулому – вчений. Перший свій бізнес – компанію з виробництва триплексного скла – Рот заснував у Львові наприкінці 80-х років. Пізніше запатентував цю технологію в США та продав ліцензію одній з американських фірм. Супроводжуючи впровадження технології, Рот отримав право на роботу в Америці та став одним з співзасновників компанії DipolChemical, яка також працювала й в Україні.

У 2008 році Рот продав компанію DipolChemical та разом з партнерами створив нове підприємство Depsol Technologies, яке займається постачанням полімерів з США в Україну, а також працює над впровадженням нових американських технологій в сфері енергетики та енергоефективності. В інтерв'ю у травні 2020 року Альфред Рот заявив, що компанія Depsol Technologies також представляє широкий асортимент хімії для добування нафти та газу.

Американське Depsol Technologies в Україні заснувало у 2014 році ТОВ "Депсол Технолоджис Юкрейн". Основний вид діяльності – неспеціалізована оптова торгівля. Кінцевими бенефіціарами є Ірен та Альфред Роти. Ірен Рот також є засновницею ТОВ "Полді", яке зареєстрували у 1999 році в Києві, основний вид діяльності – неспеціалізована оптова торгівля.

Зіновій Козицький (фото: iclub.energy)


Аграрний бізнес

Зіновій Козицький розвиває аграрний бізнес на Львівщині та Тернопільщині. На Львівщині його компаньйоном є голова постійної комісії з питань розвитку економіки, підприємництва, села та розвитку інфраструктури Старосамбірської районної ради, член Громадянської позиції, власник компаній "Дроздовичі" Ігор Кінаш.

ТОВ "Агро-Оптіма", яке зареєстрували у 2015 році, займається вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур. Засновники – Зіновій Козицький та Ігор Кінаш. Кінцевий бенефіціар – Зіновій Козицький. У 2019 році активи становили 66-67 мільйонів  гривень, зобов'язання – 61-32 мільйони гривень, виторг – 24-25 мільйонів гривень.

Козицькому також належить ТОВ "Самбірський елеватор", яке зареєстрували у 2018 році, основний вид діяльності – складське господарство. Потужність елеватора зі зберігання зерна становить 6 тисяч тонн зерна. У 2020 році активи становили 129 831 700 гривень, зобов'язання – 54 527 300 гривень, виторг – 11 875 300 гривень.

На Тернопільщині аграрний бізнес Козицький розвиває у партнерстві з секретарем Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, членом політичної партії "За майбутнє" Іваном Чайківським, а також з колишнім керівником управління сільського господарства і продовольства Тернопільської ОДА, екскандидатом до Великоберезовицької селищної ради від політичної партії "За майбутнє" Андрієм Бараном.

ТОВ "Агропродсервіс Плюс", яке зареєстрували у 2009 році,  займається розведенням свійської птиці. Засновники – Зіновій Козицький, Марія Шиманська та приватне агропромислове підприємство "Агропродсервіс". Кінцеві бенефіціари – Зіновій Козицький, Андрій Баран, Марія Шиманська, Тетяна Чайківська (дружина нардепа Івана Чайківського). У 2020 році активи становили 129 831 700  гривень, зобов'язання – 54 527 300 гривень, виторг – 187 400 гривень.

Максим Козицький (фото: Фб М. Козицького)


Нерухомість

Основним видом діяльності ТОВ "Галицька інвестиційна група", яке зареєстрували у 2016 році, є надання в оренду та експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Засновник і бенефіціар – Зіновій Козицький. У 2019 році активи становили 39-40 млн гривень, зобов'язання – 100-110 тисяч гривень, виторг – 4,9-5 мільйона гривень. Директором підприємства є Андрій Матолич. Галицька інвестиційна група є власником будинку № 33 на вулиці Чайковського у Львові, а також двох прилеглих до нього гаражів.


Торгівля

Основним видом діяльності ТОВ "Провідні нафтогазові технології", яке зареєстрували у 2017 році, є оптова торгівля машинами й устаткуванням для добувної промисловості та будівництва. Засновники та бенефіціари – Степан Козицький, Сергій Веклин та Тарас Веклин. У 2020 році активи становили 23 800 гривень, зобов'язання – 3 900 гривень, виторг – 507 300 гривень. Тарас  Веклин також пов'язаний з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та ПП Промпостач.


Сервісні послуги

ПП "Гео-Топо-Кадастр", яке створили у 2006 році, надає консультаційні послуги у сфері інжинірингу, геології та геодезії. Засновники – Яків Воронін, Сергій Кіцул, ТОВ "Бурова компанія "Горизонти". Кінцеві бенефіціари – Зіновій Козицький, Яків Воронін, Сергій Кіцул. У 2019 році активи становили 39 130 600 гривень, зобов'язання – 38 822 900 гривень, виторг – невідомо. Київський адвокат Яків Воронін у 2007-2012 був помічником народного депутата Партії регіонів Миколи Романюка, а юрист Сергій Кіцул допомагав нардепу-регіоналу Романюку з 2006 до 2012 року. 

Медіабізнес важко дається Зіновію Козицькому. У 1997 році він спільно з Романом Хруневичем заснував телерадіоорганізацію "Телефакт", яка працює у Самборі. Кінцевий бенефіціар – Зіновій Козицький. У 2020 році активи становили 68 700 гривень, зобов'язання – 279 200 гривень, виторг – 85 700 гривень. Роман Хруневич є членом ВО Свобода та постійно намагається стати депутатом районної ради, але без особливого успіху.

Телеорганізація "Телефакт" у 2020 році уклала два договори з КЗ Львівської обласної ради Історико-етнографічний музей "Бойківщина", обидва на виготовлення документального відеофільму за 1030 та 580 гривень. У 2021 році "Телефакт" уклав два договори з КЗ Львівської обласної ради історико-етнографічний музей "Бойківщина", обидва на виготовлення документального відеофільму за 3800 та 5395 гривень.

У 2021 році Зіновій Козицький створив ТОВ "Львів.Медіа", яке позиціює себе як інформаційне агентство. Наразі Львів.Медіа відзначилося якісним в технічному плані сайтом, рекламою на білбордах в улюблених імперських кольорах футбольного Руху Григорія Козловського, а також скандалом з інформаційною підтримкою візиту колишнього американського мотиватора Джордана Белфорда (фільм Вовк з Волл-Стріт), якого засудили за шахрайство, що було пов'язане з маніпуляцією ринком цінних паперів і організацією торгівлі дешевими акціями, у межах Міжнародного економічного форуму за підтримки Львівської ОДА.

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.