На Львівщині виявили масове поховання воїнів УПА

Четвер, 7 жовтня 2021, 10:35

Поблизу села Соколівка виявили останки 16 воїнів УПА, замордованих НКВДистами.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Поблизу с. Соколівка Львівської області виявили масове поховання воїнів УПА за результатами пошуково-ексгумаційних досліджень фахівців комунального підприємства Львівської обласної ради Меморіально-пошуковий центр "Доля".

Загалом ексгумували 16 останків, серед яких одна жінка. Більшість чоловіків загинули у молодому віці внаслідок вогнепальних ран, отриманих у бою. У кількох загиблих виявили травми, завдані тупим предметом, які могли бути отримані незадовго до смерті чи в момент смерті. 

"За результатами антропологічних досліджень можна зробити висновок, що удари завдавали в голову та обличчя тупим предметом чи прикладом гвинтівки. Як правило, таким чином поводились НКВДисти із затриманими або пораненими вояками. У кількох бійців знайдено дрібні особисті речі. 

Характер виявленого поховання свідчить, що тіла загиблих воїнів УПА забрали з поля бою й хаотично скинули в яму" − повідомив керівник підприємства, депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета.

Нагадаємо, Львівська облрада звернулася до ВРУ та Кабміну з вимогою відзначити 80-річчя УПА на державному рівні.

Зазначимо, на початку липня група народних депутатів, серед яких – 20 нардепів з Львівщини, зареєструвала постанову, що рекомендує президенту  повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

А у лютому цього року облрада звернулася до президента з проханням повернути звання Героя України Степану Бандері. 

Мітки: золочівщина, Львівська обласна рада, НКВД, новини львова, поховання, УПА