Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівська область

Понеділок, 18 жовтня 2021, 11:08

Радіоактивні відходи на Львівщині продовжують забруднювати навколишнє середовище

Львівська область

У сховищі радіоактивних відходів на Львівщині зберігають 164,3 тисяч одиниць джерел іонізуючого випромінювання.

Про це йдеться у збірнику I-ої Міжнародної науково-практичної конференції (присвяченій 5-річчю створення Чорнобильського радіаційноекологічного біосферного заповідника) 24 квітня 2021 року.

У селі Буда Яворівського району, за 16 км від Львова, розміщений Міжобласний спеціалізований пункт Державної корпорації "Українське державне об’єднання "Радон", куди з 1989 року заводять промислові і медичні радіоактивні відходи із семи областей Західної України, є найбільшим накопичувачем відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання у Львівській області.

У сховищі накопичено 1 299,2 тонн або 2 108 куб.м твердих і 480 куб.м рідких радіоактивних відходів промислових підприємств, медичних установ і науково-дослідних лабораторій. Водночас тут зберігають 164,3 тисяч одиниць джерел іонізуючого випромінювання.

Питома радіоактивність техногенних джерел радіації становить 1,07-1,68 Бк.

У 2018 році на пункт завезли 1,25 тонн радіоактивних відходів і 90 відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання. Близько 85-90% накопичених радіоактивних відходів вважають низько- і середньоактивними. 

Згідно з офіційними інформацією ДК "Радон", потужності доз радіації не перевищують фонові значення у регіоні, однак мешканці навколишніх сіл продовжують протестувати проти діяльності сховища.

У листопаді 2018 році розпочалася реалізація проекту "Комплексна оцінка безпеки майданчиків з поводження з радіоактивними відходами, які експлуатує ДК "Радон", і проектування заходів з реабілітації проблемних сховищ" вартістю 1,4 млн євро у рамках співпраці з ЄС у сфері ядерної безпеки. Кінцевою метою проекту є переміщення відходів до Чорнобильської зони відчуження для повторного безпечного захоронення.

Додамо, найбільше радіаційно-небезпечних підприємств розміщено у Дрогобицькому районі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.