Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львів

Середа, 3 листопада 2021, 16:29

Львову доведеться витратити додатково десятки мільйонів гривень на закупівлю газу

Львів

Через те, що ліміти "дешевого" газу для потреб населення не вистачило на початок опалювального сезону, містам доведеться закуповувати його у три рази дорожче.

Про це повідомляє міжгалузева асоціація "Укртеплокомуненерго" на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Замість обіцяної компенсації в тарифах за минулий опалювальний сезон та достатніх обсягів газу для потреб населення, тепловики зіштовхнулися з масовими перевірками та дефіцитом газу, а місцеві бюджети – з гострою потребою дофінансування теплопостачання.

Протистояння у трикутнику "влада – Нафтогаз – ТКЕ", яке розпочалось навесні після відміни ПСО та впровадження ринкових цін на газ, загострилось вже на початку опалювального сезону через невиконання з боку влади досягнутих домовленостей за меморандумом, підписаним 30 вересня поточного року" – йдеться у повідомленні.

За інформацією асоціації "Укртеплокомуненерго", лімітів "дешевого" газу для потреб населення, які отримали теплокомуненерго в угодах від торгового газового посередника НАК "Нафтогаз України" – ТОВ "Нафтогаз Трейдинг" – виявилось недостатньо вже у жовтні, коли тепловики розпочали опалювальний сезон у містах з централізованим опаленням.

"Обсяги газу, які перевищують встановлений ліміт, НАК "Нафтогаз України" зобов’язує підприємства ТКЕ закуповувати за ринковими цінами (25 грн/1 куб.м у жовтні). Як результат, через некоректне лімітування обсягів газу міський бюджет Маріуполя повинен дофінансувати закупівлю газу додатково на 25 млн грн, Старокостянтинова — на 4,5 млн грн. Аналогічна ситуація в Івано-Франківську, Львові та інших українських містах, а також з опаленням бюджетних установ, які споживають природний газ через індивідуальні котельні" – наголошують у асоціації.

Крім цього, підприємства ТКЕ зіштовхнулися з масштабними перевірками з боку державних контролюючих органів.

"На більшості підприємств вже почалися тримісячні перевірки Держаудитслужбою, а отже, досягнуті з державою домовленості про компенсацію різниці в тарифах за минулий опалювальний сезон в 2021 році опинилися під загрозою зриву" – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 30 вересня місцева влада, "Нафтогаз" та уряд підписали меморандум щодо незмінних цін на тепло для населення протягом опалювального сезону, згідно із яким, щоб частково компенсувати витрати із бюджет громад, у 2022 році держава передасть до місцевих бюджетів податок на доходи фізосіб у розмірі 4% – не менше 11 млрд грн.

Раніше міський голова Львова Андрій Садовий заявляв, що підписаний меморандум призведе до втрати 500 млн грн з бюджету Львова, натомість міськрада очікує на 300 млн у якості ДФРР.

Додамо, 11 жовтня, обласна комісія ТЕБ і НС визнала надзвичайною ситуацію із відсутністю газопостачання бюджетних установ, більшість із яких не уклали договорів на постачання природного газу.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.