Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Грибовицьке сміттєзвалище

Вівторок, 18 січня 2022, 16:01

Технічну рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища виконали на 35-40%

Грибовицьке сміттєзвалище

На Грибовицькому сміттєзвалищі триває перший етап рекультивації − технічний.

Про це йдеться в інформаційно-аналітичному огляді за IV квартал 2021 року "Стан довкілля у Львівській області", який підготував департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

На Грибовицькому сміттєзвалищі триває технічна рекультивація. Наразі підрядники виконали близько 35-40% рекультивації полігону. Зокрема, здійснили 80% земляних робіт щодо виположення схилів тіла полігону, що попереджує ризики зсувів.

"На полігоні у смітті було дуже багато шкідливого газу, цей газ буде контролюватися та відводити. Також було багато шкідливої води, станом на сьогодні встановили трубопроводи, які цю воду будуть відводити. Усі роботи проводяться відповідно до європейських стандартів і до року часу повинні бути завершені" − йдеться у документі.

Зазначимо, відповідно до проєкту рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища здійснюють у два етапи − технічний та біологічний. Після технічного буде біологічний етап рекультивації, який триватиме з 2022 до 2025 року.

Полігон планують покрити шаром родючого ґрунту товщиною 30 см, посіяти траву та висадити дерева. Після рекультивації на місці сміттєзвалища побудують буде сквер з відповідною інфраструктурою дозвілля.

Додамо, в області також проводять рекультивації та приводять в належний стан полігони Самбора, Стрия, Золочева та Новояворівська.

Нагадаємо, у вересні минулого року голова Львівської ОДА Максим Козицький погодив проєктну документацію із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища вартістю у 769 мільйонів гривень. 

Також торік на Грибовицькому полігоні в рамках технічної рекультивації розпочались роботи із дегазації.

Додамо, у червні 2018 року Львівська міськрада та ЄБРР підписали кредитну угоду на 25 млн євро. Закупівлю здійснють за кошти позики ЄБРР, Фонду "Чисті технології" (CTF) та гранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P). У серпні 2019 року Львівська міська рада оголосила тендер на вибір підрядника з комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Участь у конкурсі взяли сім закордонних компаній.

Зазначимо, у Львові запустили онлайн-трансляцію Грибовицького сміттєзвалища.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.