Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівський онкоцентр

cancer.lviv.ua

П'ятниця, 4 лютого 2022, 14:57

На Львівщині вдвічі збільшилася кількість захворювань на рак

Львівський онкоцентр

Минулоріч кількість онкохворих у області збільшилася на 8%, що вдвічі більше, ніж у попередні роки.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив генеральний директор Львівського онкологічного регіонального діагностичного центру Ігор Ковальчук.

Станом на сьогодні на обліку в Львівському онкологічному центрі знаходиться 89 тисяч хворих. Лише за минулий рік на облік взяли більше 8 тисяч нових хворих.

Ковальчук пояснив такий приріст хворих запровадженням карантинних обмежень через Covid-19 – багато пацієнтів через ізоляцію не змогли потрапити до онкологічних центрів.

«На сьогоднішній день ми маємо зростання, напевне, найбільше в цьому році, – 8%. Це дуже велика кількість. Бо в середньому було 3-4%. Я думаю, що це пов’язано якраз з коронавірусом, тому, що частина хворих не доїжджала» – наголосив Ігор Ковальчук.

За його словами, за 2021 рік у області виявили більш як 800 хворих на рак молочної залози, проте 80% пацієнтів звертаються до ценру на 1-2 стадії раку, а тому швидко проходять лікування й повертаються до звичного життя.

«Є проблема раку грудної залози. Її найбільше виявляють (серед інших видів онкологічних захворювань – ред.). Цього року виявили більш як 800 хворих. Якщо десять років тому занедбаність сягала навіть 40%, то в цьому році 80% – це 1-2 стадія. Це все пов’язано з тим, що дійсно є нове обладнання, нові мамографи. Завдяки такій діагностиці ми дійсно маємо раннє виявлення хвороби» – пояснив Ковальчук.

Він додав, що важливим є вчасне звернення до онкологічних центрів, адже раннє виявлення раку спрощує саме лікування. Проблеми виникають з тими пацієнтами, які звертаються до лікарні, перебуваючи на 3-4 стадії раку, що вимагає використання потужної хіміотерапії, променевої та гормональної терапії. Таке лікування може тривати до пів року.

«Я, як оперуючий хірург, вчора оперував хвору, в якої пухлина величиною в кулак. Три роки вона на щось надіється або щось, каже, п’є: якісь там трави, бензин каже дуже помагає, не знаю який, 93 чи 95» – розповів Ковальчук.

Нагадаємо, що вже 15 лютого у Львові має запрацювати Клініка дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку. 

Новина створена в рамках проєкту «Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа», який реалізується ГО «Атом» у партнерстві з ІА «Варіанти» за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС «Прямуємо разом». Зміст новини не обов'язково відображає погляди ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.