Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська ОДА

Вівторок, 22 лютого 2022, 16:05

Школотний трештокер Козицького шукатиме Моргенштерна у нічних клубах Печихвостів

Львівська ОДА

У фейсбуці запрацювала "гаряча лінія", яка мораторитиме публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівщини.

Директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації Дмитро Посипанко презентував новостворену "гарячу лінію", діяльність якої спрямована на боротьбу з російським культурним продуктом на Львівщині.

"Ми обрали Facebook, оскільки саме цю мережу найчастіше використовують жителі Львівщини. На "гарячій лінії" можна буде опублікувати докази порушення мораторію. Наша мета не лише фіксувати порушення, але й давати їм якнайбільшого розголосу. Через кілька тижнів ми створимо ще таку ж "гарячу лінію" в мережі Telegram", – розповів він. 

Посипанко зазначив, що після публікації в  соцмережах інформації щодо заснування "гарячої лінії", чимало закладів відразу підтримали таку ініціативу.

"Зараз добре діє метод публічного засудження. В одному із закладів Львова мала відбуватися вистава російською мовою з використанням українських субтитрів. Після того як департамент облдержадміністрації опублікував про це інформацію на своїй сторінці, заклад відмовився від проведення вистави російською. Саме за таким принципом буде діяти "гаряча лінія" разом зі співпрацею з поліцією", – додав він. 

Посипанко уточнив, що мораторій на використання російськомовного культурного продукту діє у Львівській області з 2018 року. 

"Мораторій на використання російськомовного культурного продукту діє у Львівській області з 2018 року. З незрозумілих для мене причин цим питанням майже не займались. Тільки з минулого року ми почали проводити активну роботу в цьому напрямку. Ми розпочали проводити роз'яснювальну роботу та рейди щодо дотримання мораторію", –  розповів Посипанко.  

 Член громадської організації "Традиція" Антон Петрівський, який проводить рейди у закладах міста, вказує на те, що навіть якщо результати такої боротьби є, вони носять виключно точковий та непостійний характер. 

"Унікальність такого явища, як "гаряча лінія", є в тому, що тут ми концентруємо інформацію про ті чи інші порушення та кричущі моменти й більше нічого. В нас є можливість збирати та концентрувати інформацію про типові порушення, а також комунікувати між собою людей, які можуть писати негативні відгуки про заклади, якщо вони не дотримуються мораторію" - додає він. 

"Русский мир – це не обов'язково триколор на сільській раді. Він буде там, де в сільському клубі буде грати російський шансон. Там, де в сільському барі буде грати російська попса, а з колонки звичайного сільського українського школяра буде грати російський реп. Там не потрібно вішати російський прапор, "русский мир" вже там", – зазначив голова громадської організації «Літературно-просвітницький проєкт "Дух нації" Юрій Дадак.

Юрій Дадак додав, що такі методи є превентивними, оскільки головним є інформування підприємців та власників бізнесу про відповідну заборону.

"Потрібно розказувати про те, що "русский" реп – це те саме, що "русский танк", а "русская" пісня – куля, яка летить в голову нашого солдата. Я завжди навожу приклад свого товариша з Одеси, який російської мовою говорить мені про те, що він віддасть своїй дітей в україномовний дитсадок, бо він не хоче, щоб вони, як він, були вимушені говорити російського,  як  його батьки та предки, які були русифіковані" – розповів  Антон Петрівський. 

Нагадаємо, що нещодавно перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик очолив міжвідомчу робочу групу щодо проведення систематичної роз'яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області.

Новина створена в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст новини не обов'язково відображає погляди ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.