Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Четвер, 17 березня 2022, 13:39

Мінаграрної політики Лещенко запевнив у забезпеченні Україною продовольчістю

Продовольчі запаси України забезпечені повною мірою ще на понад рік, а профільним міністерством впроваджено спрощенні механізми для ввезення пального.

Про це повідомив на брифінгу міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Україна має запаси кукурудзи на півтора року, пшениці на два роки і олії на п’ять років. Окрім цього, посівна кампанія відбудеться з акцентом на Західні регіони України з використання гербіцидів та добрив для максимального збору урожаю, з урахуванням компенсації північно-східних та південних регіонів.

"Також для підтримки аграріїв Уряд запроваджує максимальну дерегуляцію та спрощення усіх механізмів, пов’язаних із постачанням пестицидів. Ми врегулювали питання мобілізації, забезпечення усіма необхідними засобами, скасували обов’язкову реєстрацію сільгосптехніки. Запровадили програму кредитної ставки до 0% на поповнення оборотних коштів на піврічний період через компенсацію державними та комерційними банками відповідної відсоткової ставки. Для цього передбачено 25 млрд грн у Фонді часткового гарантування кредитів", – пояснив Роман Лещенко. 

Після переходу української економіки до військового режиму було задіяно понад 300 підприємств харчової промисловості, які працюють на держзамовлення. Тобто, держава замовляє продовольство, а підприємці постачають його в торгові мережі. 

Відбулося спрощення системи оподаткування – 2 % від обороту. 

На митниці будуть спрощені усі бар’єри для імпорту та експорту.   

Сільгосптоваровиробники мають доступ до пільгового кредитування і держзамовлення. 

Усі наявні запаси ресурсів йдуть на задоволення потреб населення України. 

Роман Лещенко також додав, що в Україні достатні запаси минулорічного продовольства і всі плани посівної будуть виконані. Ситуація з експортом залежатиме від воєнно-політичної ситуації, доступу до портової інфраструктури, можливості використовувати залізничні шляхи тощо. 

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила нульову ставку акцизу на бензин, дизпаливо та скраплений газ та зменшила ПДВ з 20% до 7%. 6 березня Уряд ввів нульові квоти на експорт м'яса, жита, вівса, гречки, цукру, проса та харчової солі.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан, який продовжили до 25 квітня.

Новина створена в рамках проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст новини не обов'язково зображає погляди ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.