Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Субота, 21 травня 2022, 17:01

Біогазова електростанція запрацювала в Грибовичах

Компанії Нафтогаз та Clear Energy сьогодні у Великих Грибовичах запустили біогазову електростанцію. 

Електростанція розміщена на території закритого полігоні твердих побутових відходів. 

Об’єкт побудовано в межах спільного проекту НАК “Нафтогаз України” та групи компаній Clear Energy,  - повідомила Львівська ОВА. 

Запланована потужність електростанції 2 мільйони 645 тисяч КВт/год на рік, заміщуючи при цьому понад 800 тисяч кубів природного газу. Це дозволить  забезпечити електроенергією близько 735 домогосподарств і скоротити викиди СО2 в атмосферу обсягом близько 30 тисяч тонн на рік, - сказано у повідомлені. 

Станція планує переробити на біогаз сміття на площі 38 гектарів. 

На станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher. На полігоні пробурено 29 вертикальних та 4 горизонтальних свердловини. Свердловини розташовуються вертикально на глибину 12,5 метрів. Від кожної свердловини йде трубопровід (шлейф) до газозбірного пункту. Від газозбірних пунктів за допомогою трубопроводів (магістраль) біогаз транспортуєтеся до електрогенераторної установки (ЕГУ). Газ спалюється в двигуні, який обертає електричний генератор. Утворена електроенергія передається в мережу за допомогою комплектної трансформаторної підстанції.

Нагадаємо, На Грибовицькому полігоні в рамках технічної рекультивації у червні 2021 року розпочались роботи із дегазації. Роботи виконувала компанія "Кліaр Енерджі". Передбачалось відкрити електростанцію до кінця 2021 року. 

"Кліар Енерджі" збудував станції дегазації в Харкові, Хмельницьку, Білій Церкві, Івано-Франківську, Тернополі, Дніпрі, інших містах України та на найбільшому полігоні ТПВ України − Дальницьких кар'єрах біля Одеси.

Сума приватних інвестицій у проект перевищує 16 млн грн.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ "Кліар Енерджі" зареєстроване у 2015 році в Чернігівській області зі статутним капіталом в 16 млн грн. Основний вид діяльності товариства − виробництво електроенергії. Засновниками є Андрій Гріненко, Петро Багрій та Михайло Кучірка. Керівник − Олександр Матвіюк.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року ЛКП "Зелене місто" запустило обладнання для очищення фільтратів з підніжжя полігону за технологією зворотного осмосу, а у вересні 2020 року ЛКП "Зелене місто" отримало дозвіл на початок будробіт із рекультивації Грибовицького полігону ТПВ, яку здійснюватиме  польсько-румунський консорціум Vekto – Iridex Group Plastic, що переміг у тендері.

У 2019 році Львівська ОДА погодила проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

У  червні 2018 року Львівська міськрада та ЄБРР підписали кредитну угоду на 25 млн євро. Закупівлю здійснють за кошти позики ЄБРР, Фонду "Чисті технології" (CTF) та гранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P). У серпні 2019 цього року Львівська міська рада оголосила тендер на вибір підрядника з комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.