Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Польський військовий меморіал у Львові

Неділя, 29 травня 2022, 08:33

Поляки просять Садового пролонгувати реставраційні роботи на Личакові

Польський військовий меморіал у Львові

Реставраційні роботи на Личаківському кладовищі проводяться спільно з українськими реставраторами.

Міністерство культури та національної спадщини Польщі звернулося до міського голови Львова Андрія Садового за дозволом на продовження реставраційних робіт на Личаківському кладовищі. 

Про це повідомив міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський вчора, 28 травня, в ефірі радіо Жешув.

Глінський перед тим згадав про рішення влади Львова відкрити статуї левів на кладовищі орлят. Він наголосив, що це важливий момент для культури та польсько-українських відносин. 

"Це було предметом суперечки, чому росіяни, безперечно, раділи, але тепер у них немає причин радіти, бо польсько-українські відносини стають краще", – додав Глінський.

Польські та українські реставратори спільно відновлюють скульптури на надгробках на Личаківському цвинтарі вже 12 років.

Нагадаємо, 20 травня Садовий дозволив відкрити скульптури левів на території польських військових похованнях – Польському військовому меморіалі, який є частиною Личаківського кладовища. Раніше влада Львова виступила проти повернення фігур левів на історичне місце, адже вони вважались "символами польської окупації".   

Голова Польського товариства охорони військових поховань у Львові Ян Балицький 24 травня заявив, що польська громада Львова сподівається на реставрацію цих скульптур. Він також зазначив, що в майбутньому левам, можливо, вдасться повернути на щити, які вони тримають, історичні написи:  "Вірний назавжди" і  "Тобі, Польща" -  замість герба міста Львова. 

Нагадаємо, у листопаді 2018 року тодішній президент Польщі Анджей Дуда звернувся до України з проханням втрутитися у справу з розміщенням скульптур левів на Польському військовому меморіалі у Львові, однак в українському уряді відповіли, що з цим має розібратися Львівська міськрада.

Додамо, у листопаді 2021 року двоє осіб розмалювали стіну на Польському військовому меморіалі, у 2018 році невідомі пошкодили скульптури левів, а що 22 листопада того ж року охоронці Личаківського кладовища затримали трьох польських студентів, які намагались запалити фаєри на цвинтарі. 

Раніше Варіанти розповідали про таємні перепоховання та інші історії на Польському військовому меморіалі у Львові.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.