Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пункт пропуску

Четвер, 27 жовтня 2022, 11:16

НАЗК виявило корупцію у діяльності системи "Шлях"

пункт пропуску

НАЗК виявило низку схем і корупційних ризиків у виїзді чоловіків за кордон через систему "Шлях".

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

НАЗК здійснило аналіз процесів перетину кордону військовозобов’язаними чоловіками та виявило низку схем і корупційних ризиків, недоліки й прогалини в законодавчому регулюванні.

Зокрема, обмеження права громадян вільно залишати територію України в період воєнного стану відповідно до Конституції України та ЗУ "Про правовий режим воєнного стану" може запроваджуватись виключно шляхом його прямого встановлення в указі Президента України про введення воєнного стану. Однак в указі президента про введення воєнного стану від 24 лютого такого обмеження не встановлено.

"Указ, ухвалений 24 лютого, дослівно цитує Конституцію та допускає можливість таких обмежень на майбутнє, але не містить необхідної прямої заборони на виїзд. У разі ухвалення рішення про необхідність обмеження права окремих категорій громадян вільно залишати територію України у період воєнного стану, першим кроком має бути встановлення такого обмеження у згаданому Указі Президента України шляхом внесення до нього відповідних змін та їх подальшого затвердження Верховною Радою" – зазначив заступник голови НАЗК Артем Ситник.

За його словами, саме ці обмеження, а також правова невизначеність навколо них, стали першоджерелом корупційних схем і ризиків.

"Ми виявили 8 схем – як відверто протиправних, так і напівлегальних, а також 7 пов’язаних з ними корупційних ризиків. Серед найпопулярніших – виїзд чоловіків через систему "Шлях" як водій чи другий водій, фіктивні документи з відомостями про зняття військовозобов’язаних осіб з військового обліку, листи державних органів до Держприкордонслужби, неправомірна вигода причетним посадовим особам тощо" – пояснив Ситник.

Він наголосив, що саме таким чином син Андрія Портнова виїхав як водій за кордон і не повернувся.

Саме тому НАЗК пропонує внести зміни до указу президента від 24 лютого про запровадження воєнного стану, встановити обмеження для відповідних категорій громадян на виїзд, а також передбачити можливість для уряду запроваджувати винятки. Крім того, необхідно врегулювати адміністрування системи "Шлях", оскільки наразі немає нормативно-правового акта, який регулював би роботу цієї системи.

Звіт за результатами дослідження "Корупційні схеми та ризики під час виїзду з України в умовах воєнного стану" можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, ще у березні Львівська ОВА внесла сина проросійського діяча Андрія Портнова Ігоря Портнова у систему "Шлях" на підставі відповідного звернення від ГО "Народна самооборона" як волонтера та дозволила йому виїхати з України.

Однак у вересні Львівська ОВА відмовилася надати Варіантам копію цієї заяви ГО "Народна самооборона".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.