Дрогобицька РВА відповіла на звинувачення мерії Дрогобича щодо розподілу хромбуків

Четвер, 3 листопада 2022, 11:19

При розподілі хромбуків керівництво Дрогобицької РДА брало до уваги урахуванням потреб освіти всього району.

Про це повідомила Дрогобицька районна державна адміністрація на своїй сторінці у Фейсбуці.

Дрогобицька РВА відповіла на звинувачення Дрогобицької міськради у несправедливому розподілі ноутбуків для школярів – хромбуків, заявивши, що рішення щодо розподілу приймали з урахуванням профільних рекомендацій, конкретної ситуації на місцях та потреб освітньої галузі всього району.

"Хочемо внести чітку ясність, щоб надалі мешканці Дрогобицького району, а особливо освітні працівники та батьки учнів, розуміли, що ноутбуки розподілили так, щоб кожен учень нашого району мав рівний доступ до дистанційної освіти в умовах, коли ворог унеможливлює традиційне та безпечне очне навчання" – наголосили у Дрогобицькій РВА.

Зокрема, Дрогобицький район отримав від Львівської ОВА 170 хромбуків, які розподілили: Дрогобицька ТГ – 80 хромбуків, Трускавецька ТГ – 29 хромбуків, Бориславська ТГ – 34 хромбуки, Меденицька ТГ – 12 хромбуків та Східницька ТГ – 15 хромбуків.

"Здавалося б все гаразд, особливо для Дрогобицької громади, оскільки вони отримали найбільше ноутбуків – 47% від загальної кількості. І так і повинно бути, бо Дрогобицька громада, за власною ж інформацією, налічує найбільше у районі – 12 тисяч 609 учнів, тоді як Меденицька – 1 772, Східницька – 1 544, Бориславська – 4 584, Трускавецька – 3 617 школярів.

Однак у Дрогобицькій ТГ застосували свою формулу розподілу ноутбуків і дійшли до висновку, що їх обділили й недодали ще 9 пристроїв. Основним аргументом у такому припущенні є те, що розподіл нібито мав здійснюватися відповідно до кількості учнів у громаді. Але якщо й дотримуватись цього розподілу, то не важкими математичними підрахунками можна визначити, що навіть тоді Дрогобицька громада мала отримати 88 ноутбуків, а не 89. 

У жодних рекомендаціях ні Міністерства освіти і науки України, ні департаменту освіти і науки Львівської ОВА не вказано, що розподіл хромбуків мали провести за кількістю учнів в громадах, на що опираються у Дрогобицькій міській раді" – пояснили у РВА.

Дрогобицька РВА, розподіляючи хромбуки, спиралася на:

- кількість учнів, що припадає на одного вчителя (навіть при меншій кількості учнів освітнім закладам громади, в тому числі гірської, може бути необхідна така ж кількість ноутбуків, як і там де більше учнів);

- кількість вчителів (якщо у громаді в шість разів менше учнів, це не означає, що і в шість разів менше вчителів);

- забезпечення вчителів ноутбуками, комп'ютерами чи планшетами (за останніми зведеними даними, які подавали самі ж територіальні громади, з 1256 педагогічних працівників у Дрогобицькій громаді 100% забезпечені комп'ютерами, ноутбуками чи планшетами, тоді як вчителі Східницької громади – на 48,6%, Меденицької – 51,6%, Трускавецької – 78,8%, Бориславської – 51,5%);

- фінансова спроможність громад та наявність дефіциту бюджету в галузі освіти у 2022 році.

"Розподіл за кількістю учнів – не є об’єктивним в цьому випадку. Бо учні всюди мають отримувати однакову якісну освіту, не залежно від забезпеченості громади, в якій проживають. Окрім кількості учнів, до уваги брали низку інших ключових факторів, наведених вище та передбачених рекомендаціями Міністерства освіти і науки України" – додали у Дрогобицькій РВА.

Нагадаємо, у Дрогобицькій міськраді заявили, що при розподілі хромбуків для школярів керівництво Дрогобицької РДА не додало Дрогобицькій громаді 9 одиниць техніки.

Мітки: Дрогобицька міськрада, дрогобицька рда, Дрогобич, новини львова