Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ЄБРР

П'ятниця, 20 січня 2023, 16:15

Довжик не змогла вимолити у комісії фінансів 35 мільйонів на обслуговування кредиту Садового

ЄБРР

Комісія фінансів та планування бізнесу не підтримала прохання департаменту фінансової політики Львівської міськради щодо виділення 35 мільйонів гривень на обслуговування кредитного договору з ЄБРР.

У середу, 18 січня, комісія фінансів та планування бізнесу Львівської міської ради заблокувала прохання департаменту фінансової політики щодо виділення з міського бюджету 35 мільйонів 400 тисяч гривень на обслуговування кредитного договору, який уклали між Львовом і Європейським банком реконструкції та розвитку наприкінці минулого року.

Про це Варіанти дізналися з онлайн-трансляції засідання комісії, де депутати заслухали звернення директорки вищезгаданого департаменту Вікторії Довжик.

Рішення чиновники ухвалили майже одностайно: "проти" виділення коштів проголосували шестеро з семи присутніх членів комісії, зокрема її очільниця Наталія Шелестак.

Шелестак у коментарі Варіантам пояснила, що 35 мільйонів гривень – це кошти з бюджету Львова, які потрібно виділити на обслуговування кредиту, і лише після сплати цих грошей банку місто може розраховувати на отримання кредитних 25 мільйонів євро.

"Торік ми погодили черговий стабілізаційний кредит, щоб забезпечити поточну діяльність певних комунальних підприємств. Ці кошти ми ще не отримали, але додаткові 35 мільйонів уже пішли на всілякі виплати, що пов'язані з кредитом. Тепер нам потрібні гроші на виплату комісії, на резервування страхових платежів і на безліч інших операцій, які супроводжують цей кредит", – пояснила вона.

Голова комісії прокоментувала також і результати голосування:

"Логічно, що я голосувала "проти", бо і проти отримання кредиту я голосувала також. Я попереджала, що такі витрати будуть, просто ніхто тоді не звернув на них увагу. Ці суми вже були в ухвалі", – зауважила депутатка.

Шелестак пояснила, що тепер, оскільки комісія фінансів та планування бізнесу заблокувала рішення про виділення 35 мільйонів гривень на обслуговування кредиту, проблему розв'язуватиме сесія Львівської міської ради.

"Депутати можуть ухвалити позитивне рішення вже на наступному засіданні", – зазначила вона.

Нагадаємо, що 30 грудня 2022 року стало відомо про те, що ЄБРР надасть Львову кредит на суму 25 мільйонів євро як екстрену фінансову допомогу для забезпечення функціонування муніципальної інфрастуктури міста в умовах воєнної кризи. 50% ризику за цим кредитом покриє гарантія Сполучених Штатів Америки.

Також 7 грудня 2022 року депутати Львівської міської ради підтримали надання місцевої гарантії на отримання кредиту від ЄБРР для Львівелектротрансу. 19 травня 2021 року Львівська міськрада підписала кредитний договір у межах участі в проєкті "Пакет солідарності" від Європейського банку реконструкції та розвитку, за яким Львів отримає 22 млн євро кредиту під 2,1% річних.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.