Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Глинянські килими

Вівторок, 31 січня 2023, 15:16

Візерункоий текстиль Глинян внесли до культурної спадщини України

Глинянські килими

Мінкульт вніс глинянський візерунковий текстиль до елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України мистецтво виготовлення глинянського візерункового текстилю.

Глинянський візерунковий текстиль – це широкий асортимент рукотворних художніх тканин. Це вишивані й гладко ткані, ворсові вовняні й шовкові килими, ткані та вишивані заслони на вікна і двері, накриття на стіл і ліжка, рушники, ткані й вишивані святкові жіночі фартухи, святкове вбрання, весільні строї, сценічні костюми, трикотажні вироби – светри, безрукавки, жіночі костюми тощо.

Особливо популярними були та залишаються рукотворні гладкоткані килими.

Зазначимо, це вже п’ятий елемент з Львівщини, який внесли до цього переліку. З Львівщина до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини у 2022 році увійшли:

- мистецтво виготовлення Яворівської дерев’яної забавки;

- традиція приготування Яворівського пирога;

- створення об’ємної сферичної різдвяної звізди села Мацьковичі;

- Надсянська говірка на Мостищині.

У планах на цей рік – внесення до переліку весільні обрядові пісні Бойківщини "Ладкання" та Сокальська сорочка (крій та орнамент жіночих і чоловічих сорочок).

Нагадаємо, у 2016 році Варіанти побували у Глинянах та дізналися, як килими із Глинян стали відомі у всьому світі. Детальніше – у статті "Мозаїка глинянських килимів".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.