Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

8 березня

Середа, 1 березня 2023, 12:36

Нардепи пропонують переформатувати 8 березня на день захисту прав жінок

8 березня

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, яким пропонують назвати 8 березня Міжнародним днем захисту прав жінок.

Вчора, 28 лютого, на сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт №9009-1 , який передбачає внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових днів 8 березня та 9 травня.

Зокрема, законопроєкт пропонує зробити 8 травня вихідним днем замість 9 травня, а 8 березня назвати Міжнародним днем захисту прав жінок.

Свято 8 березня щорічно відзначається у світі як день боротьби за права жінок. Організація Об'єднаних Націй з 1975 року відзначає цей день як Міжнародний жіночий день, а з 1975 року – також як Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.

"В Україні, з одного боку, 8 березня відзначається жіночими маршами та заходами, присвяченими правам жінок і рівності, однак, з іншого, – за застарілою радянською традицією певна частина суспільства цей день сприймається як "свято весни та краси". На нашу думку, таке сприйняття є стереотипним і нівелює суспільну та політичну природу цього свята" – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Крім цього, замість Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, нардепи пропонують зробити святковим днем 8 травня – День пам’яті та примирення.

Нагадаємо, раніше декілька львівським нардепів вже зареєстрували законопроєкт, яким пропонують скасувати 8 березня, 1 травня та 9 травня.

Додамо, у 2018 році Інститут національної пам'яті пропонував переформатувати 8 березня на День боротьби за права жінок та перенести вихідний з 9 на 8 травня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.