Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Sense Bank у Львові

П'ятниця, 17 березня 2023, 13:35

Польський інвестор може викупити Sense Bank у Фрідмана

Sense Bank у Львові

У "Сенс Банку" знайшли інвестора з Польщі, який готовий викупити частки російських олігархів Михайла Фрідмана та Пьотра Авена.

Про це повідомляє Економічна правда.

Керівництво "Сенс Банку", який до 1 грудня 2022 року називався "Альфа-Банк Україна", знайшла потенційного інвестора, який може викупити банк у підсанкційних російських олігархів Михайла Фрідмана та Пьотра Авена.

"Останні кілька місяців ми найбільше спілкуємося з потенційними інвесторами з Польщі. Найближчим часом у мене будуть зустрічі в НБУ та ОП, де я хотів би узгодити наші подальші дії. І я, і польський інвестор уже надіслали до НБУ листи про наші наміри" – заявив Симеон Дянков, довірена особа, якій передали право управління частками власників банку.

За його словами, на першому етапі угоди з інвестором планується знизити частку Фрідмана та Авена у "Сенс банку", а їхній повний вихід з капіталу банку буде відбуватися вже на другому етапі.

"Акціонери готові продавати свої акції. Але потрібно ухвалити рішення, хто чим володітиме в новому банку. Узгодити наступні кроки. Ми зацікавлені рухатися швидко. Шлях непростий" – зазначив Симеон Дянков.

ВІн додав, що буде намагатися зробити так, аби за підсумками першого етапу виходу Фрідмана, Авена та інших підсанкційних акціонерів з капіталу "Сенс Банку" їхні частки в установі не перевищували 10%.

Зазначимо, з грудня 2022 року "Альфа-Банк" офіційно змінив назву на Sense Bank, щоб не асоціюватися з російським "Альфа-Банком". Частка у цьому банку належить російському олігарху, уродженцю Львова Михайлу Фрідману, який з 28 лютого 2022 року потрапив під санкції Євросоюзу.

А у жовтні 2022 року стало відомо, що Фрідман готовий передати Україні контроль над українським "Альфа-Банком".

Після того, як у Нацбанку заявили, що не бачать ознак неплатоспроможності "Сенс Банку" для його націоналізації, НБУ розробив законопроєкт, який дозволить прискорено націоналізувати "Сенс Банк" і який передбачає, що підставою для націоналізації можуть бути українські та міжнародні санкції проти акціонерів банку. Якщо Верховна Рада ухвалить цей нормативний акт, то Нацбанк буде зобов'язаний визнати "Сенс Банк" неплатоспроможним та запропонувати державі націоналізувати його.

Українська філія російського банку "Альфа-Банк Україна" з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.