Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Sense Bank

Вівторок, 15 серпня 2023, 13:10

Томаш Фіала хоче купити колишній Альфа-банк Фрідмана

Sense Bank

Компанія Dragon Capital планує придбати у держави частку в націоналізованому Sense Bank.

Про це повідомляє Економічна правда.

Інвестиційний банк Dragon Capital Томаша Фіали планує взяти участь у конкурсі на купівлю націоналізованого Sense Bank у який перейменували "Альфа-банк Україна" й власником якого був російський олігарх Михайло Фрідман.

"Ми потенційно зацікавлені. Ми будемо шукати можливість об'єднатися з деякими міжнародними співінвесторами, щоб купити цей банк, тому що він досить великий" – зазначив власника і виконавчий директор Dragon Capital Томаш Фіала.

За його словами, після націоналізації Sense Bank частка держави в банківських активах зросла приблизно до 56%, що викликає занепокоєння у Міжнародного валютного фонду, який закликає Україну частково продати державі активи. Міністерство фінансів підтримало пропозицію МВФ та готує банк до продажу.

"Для уряду було б доцільно продати його якомога швидше, враховуючи, по-перше, що це вже п'ятий банк, який належить державі, а по-друге, що досвід управління державними банками не дуже хороший" – пояснив Томаш Фіала.

Нагадаємо, у липні цього року уряд погодив націоналізацію Sense Bank, а раніше Нацбанк прийняв рішення вивести цей банк з ринку й звернувся до уряду з проханням націоналізації фінустанови. А ще 29 травня Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дозволяє націоналізувати банки підсанкційних власників, що дозволило державі націоналізувати Sense Bank ("Альфа-Банк") російського олігарха, уродженця Львова Михайла Фрідмана.

Dragon Capital – одна з найбільших груп компаній в Україні, яка працює в сфері прямих інвестицій та фінансових послуг. Кінцевим бенефіціаром компанії є громадянин Чехії Томаш Фіала. Dragon Capital вже володіє одним банком – Unex Bank, проте його активи оцінюються у 71 млн дол, проти 2,6 млрд доларів Sense Bank.

Додамо, на парламентських виборах 2019 року Томаш Фіала був одним зі спонсорів партії Голос.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.