Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Михайло Фрідман

Вівторок, 5 вересня 2023, 17:40

Садового кумпеля Фрідмана підозрюють у фінансуванні російської армії

Михайло Фрідман

СБУ повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману у фінансуванні війни проти України.

Про це повідомляє Служба безпеки України на своїй сторінці у Фейсбуці. 

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, якого звинувачують у фінансуванні війни РФ проти України.

За даними СБУ, з початку повномасштабного вторгнення РФ він спрямував близько 2 млрд рублів у декілька російських військових заводів.

"Серед них – Тульський патронний завод, який виробляє набої, а також Уральський оптико-механічний завод імені Яламова, де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.
Для фінансування загарбницьких "проєктів" кремля олігарх використовує активи підконтрольного йому російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп".

Також він залучив власні бізнесові ресурси для масового розповсюдження сухпайків, одягу та іншої продукції під торговим знаком "армия россии", яка постачається окупантам на передову" – йдеться у повідомленні.

В СБУ додали, що Фрідман також організував збір матеріально-технічної допомоги для потреб окупаційних угруповань РФ, які воюють в Україні.

Крім того, його страхові компанії взяли на себе страхування військової техніки, а також життя і здоров'я російських загарбників.

Фрідман забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з ФСБ, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі РФ мобільний зв'язок в тимчасово окупованих регіонах України.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 ККУ (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені групою осіб за попередньою змовою).

Наразі олігарх переховується від правосуддя за кордоном. Йому загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Михайло Фрідман – російський олігарх, уродженець Львова, який потрапив під санкції Євросоюзу та Великої Британії.

В Україні Михайло Фрідман з партнерами Германом Ханом та Пьотром Авеном володів компанією IDS Group Ukraine, "дочкою" міжнародної групи IDS Borjomi International (входить до "Альфа-груп"). Також він був одним зі  співвласників націоналізованого Sense Bank, у який перейменували "Альфа-банк Україна", щоб не асоціюватися з російським "Альфа-Банком". 

Українська філія російського банку "Альфа-Банк Україна" з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

У серпні цього року Бюро економічної безпеки оголосило підозру Фрідману через відмивання 100 млн грн.

Додамо, нещодавно журналісти-розслідувачі помітили львівську архітекторку Анну Камишан, що займається проєктом відновлення Маріуполя, у Лондоні разом з Фрідманом.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.