Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

мозаїка у Львові

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 13:39

У Львові вирішили захистити мозаїки від знищення міжнародним пам’яткоохоронним знаком

мозаїка у Львові

Виконком доручив ознакувати емблемою "Блакитний щит" всі цінні мозаїки міста.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Сьогодні, 6 жовтня, виконавчий комітет Львівської міськради вирішив позначити всі мозаїчні твори у Львові міжнародним пам’яткоохоронним знаком "Блакитний щит".

Йдеться про мозаїки, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини. На емблемі, яку у Львові вже використовують, розміщено напис "Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом".

Як зазначила керуюча справами виконкому, в.о.начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Наталія Алєксєєва, таке міжнародне ознакування підсилить інформування і власників будівель з панно, і громадськості загалом про цінність мозаїчних творів.

"Тепер потрібно передбачити кошти та замовити ці знаки. Про те, коли їх фізично почнуть розміщувати на мозаїках, повідомимо додатково" – пояснила Наталія Алєксєєва.

Крім цього, перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко доручив повторно скерувати звернення до Міністерства культури та інформаційної політики щодо необхідності збільшення штрафів на руйнування пам’яток культури.

Нагадаємо, нещодавно власник приміщення "Торгпреса" знищив унікальну мозаїку "Інформаційний простір" в інтер'єрі будівлі на вул. Володимира Великого, 2. На панно зображено фігури п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією у світі.

Додамо, у червні цього року у Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів та уточнили адреси їх розташування. Натомість у жовтні 2019 року у місті нарахували 236 мозаїк та мистецьких панно, які планували зберегти від знищення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.