Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Ярослав Дубневич

Середа, 11 жовтня 2023, 12:19

Дубневича звинувачують у розкраданні газу у Новояворівську та Новому Роздолі

Ярослав Дубневич

У НАБУ повідомили про підозру нардепу Ярославу Дубневичу в справі про розкрадання газу на понад 2,1 млрд грн та оприлюднили схему відмивання коштів.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора, 10 жовтня, НАБУ і САП повідомили про підозру в організації заволодіння природним газом на суму понад 2,1 млрд грн народному депутату України Ярославу Дубневичу.

"Він є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн). Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 209 КК України. Оскільки народний депутат не прибув до НАБУ для повідомлення йому про підозру, вповноваженим прокурором САП вказану процесуальну дію здійснено у порядку статті 135 КПК України" – йдеться у повідомленні.

У НАБУ наголосили, що впродовж 2013-2017 років Дубневич організував привласнення газу підконтрольними йому посадовцями Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ на понад 2,1 млрд грн. Посадовці закупили газ у НАК "Нафтогаз України" за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

"Пільговий" газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість як з'ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок" за ринковою ціною" – пояснили у НАБУ.

Внаслідок цього Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконний дохід у понад 3,5 млрд грн.

"Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував легалізацію частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні" – додали в НАБУ.

Наразі до суду скерували обвинувальні акти щодо п'яти учасників схеми, а майно Новороздільської ТЕЦ та Новояворівської ТЕЦ вартістю близько 800 млн грн арештували.

Слідство триває, вирішується питання обрання Дубневичу запобіжного заходу. 

Додамо, у січні 2018 року НАБУ затримало керівництво ТзОВ "Енергія–Новий Розділ" і ТзОВ "Енергія – Новояворівськ" через оборудки з пільговим газом, які вперше виявили у ТзОВ "Енергія-Новояворівськ" у квітні 2016 року.

У 2020 році року Дубневичі переписали всі свої теплопостачальні підприємства, включно із ТзОВ "Енергія-Тепловодосервіс", ТОВ "Енергія – Новий Розділ", ТзОВ "Енергія – Новояворівськ" на своїх синів.

У листопаді 2022 року Апеляція ВАКС заарештувала двох екскерівників компаній братів Ярослава та Богдана Дубневичів у справі про розкрадання газу, а у грудні того ж року кримінальне провадження про привласнення газу компаніями Ярослава Дубневича і його брата Богдана Дубневича відновили.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.