Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

площа Святого Юра

Середа, 6 грудня 2023, 10:23

УГКЦ вимагає повернути територію Нижніх Митрополичих садів Собору Святого Юра у Львові

площа Святого Юра

Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор звернувся до Президента України аби він вирішив цю ситуацію.

Про це повідомили на сайті Львівської Архиєпархії Української греко-католицької церкви. 

Вже кілька років поспіль УГКЦ в особі Курії ЛА є учасником розгляду в судовому порядку питання повернення державою Церкві Нижніх Митрополичих садів.

"Як наслідок, через недосконалі бюрократичні механізми, зловживання виконавців та суперечливе законодавство – УГКЦ не може отримати у власність чи користування територію, яка завжди належала Церкві і повинна бути повернена їй" – йдеться у повідомленні.

У Архиєпархії наголосили, що Нижні Митрополичі сади, як і Верхні Митрополичі сади, є не лише спадщиною Праведника Митрополита Андрея Шептицького, а й розташовані на території, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Вирішення цього питання безпосередньо пов’язане із поверненням УГКЦ колишньої бібліотеки Митрополита Андрея Шептицького (приміщення, яке використовує Концерн радіомовлення радіозв`язку та телебачення).

"Cитуація з Нижніми Митрополичими садами не є безвихідною і може бути вирішена без шкоди інтересам держави, Львівської міської громади чи УГКЦ. Однак, ця ситуація потребує прийняття відповідних рішень на рівні держави для того, щоб враховуючи інтереси усіх сторін, відновити історичну справедливість та надати можливість належно виконувати свої функції щодо захисту держави і управляти та користуватися територією, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО" – йдеться у повідомленні.

Наразі Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор звернувся до Президента України аби він вирішив цю ситуацію та допоміг повернути цю ділянку УГКЦ. 

 Нагадаємо, у листопаді львівські Депутати звернулись до президента з проханням передати церкві землі поблизу Собору Святого Юра, які суд постановив забрати з комунальної власності. 

У жовтні Господарський суд скасував ухвалу Львівської міськради щодо передачі у комунальну власність земельної ділянки на площі Святого Юра, 5 у Львові, яку міськрада у 2022 році передала Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Додамо, у 2021 році Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ звинуватила Концерн РРТ у рейдерському захопленні Митрополичих садів у Львові й залученні для цього військової техніки. Натомість Концерн РРТ заявив про проведення планових навчань.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.